Pegasti badelj varuje jetra, uporabna vrednost je zelo široka

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED PREDSTAVITVE:

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Obnova jetrnih celic s pomočjo pegastega badlja

V semenu pegastega badlja so učinkovine, ki pospešujejo obnovo jetrnih celic in varujejo pred strupenimi snovmi, ki prihajajo v telo iz onesnaženega okolja in s hrano. Jetra varujejo tudi pred neželenimi učinki zdravil in kemoterapije.

Domače seme pegastega badlja

Domače seme pegastega badlja.

Seme pegastega badlja spodbuja delovanje jeter, nastajanje in izločanje žolča. Pomaga tudi pri okrevanju po zlatenici. Novejše raziskave potrjujejo njegovo delovanje proti prostim radikalom in spodbujanju imunskega sistema.

Pegasti badelj ima široko uporabno vrednost

Učinkovine v pegastem badlju uravnavajo prenizek krvni tlak in rahlo odvajajo vodo. Uporabljajo ga tudi pri vnetjih trebušne slinavke in vranice ter pri sladkorni bolezni. Najbolj znana učinkovina v semenu pegastega badlja je silimarin. Seme izločimo iz socvetja, ko je primerno suho. Pri ločevanju semena in socvetja pazimo, da se ne zbodemo.

Suho socvetje pegastega badlja

Suho socvetje pegastega badlja.

Uravnava tudi krvni pretok v trebušni votlini, zato ga uporabljamo za lajšanje težav s hemoroidi, urejanju menstruacije in preprečevanju drugih krvavitev rodil. Vsebuje tudi grenke snovi, ki krepijo organizem.

Uporabni in užitna je cela rastlina

V kulinariki uporabljamo tudi mlade liste in stebla, ki imajo rahlo grenak okus. Podobno kot pri artičoki lahko pripravimo kuhana socvetja. Za kuhano prilogo ali solato lahko uporabimo tudi korenine, ki jih pripravimo kot beluše. Dodajamo jih lahko tudi v grenčice ali likerje.

Uporabni so tudi mladi listi

Uporabni so tudi mladi listi.

Kako uporabljamo zmleta semena v prehrani?

Glavna sestavina v semenu pegastega badlja se slabo topi v vodi. Zmleta semena pegastega badlja dodajamo v jogurte, razne napitke, sveže pripravljene smutije. Dodajamo jih lahko tudi v med in uživamo po žličkah.

Kdaj sejemo in presajamo pegasti badelj?

Seme pegastega badlja sejemo v manjše lončke in počakamo, da se razvije nekaj listov. V primeru, da imamo rastlinjak setev opravimo že v februarju. Sejemo ga lahko tudi neposredno na vrt. To opravimo v drugi polovici marca in aprilu. Po setvi priporočamo redčenje sadik na 5 do 7 rastlin na kvadratni m.

Pegasti badelj se zelo pogosto zaseje tudi sam, zato ga naslednje leto ni treba sejati. Priporočamo, da ga v skupini 3 ali 5 rastlin zasejete v kot vrta. Tako se vam ne bo zasejal po celem vrtu.

Pegasti badelj je visoka in lepa rastlina

Rastlina pegastega badlja je visoka 1,5 m in široka več kot 0,5 m. Njeni listi in socvetja so lepi tudi na pogled in imajo zanimivo dekorativno vrednost. V vrt in posode ga lahko umestimo posamično ali v skupini.

Najprimernejši prostor je ob robu ali v kotu vrta. Uspeva lahko tudi v večjih posodah. Cveti od junija do septembra. Dozorelo seme je temno rjave barve. Ob zrelosti se dno socvetja izobči in raztrese semena.

Zeleni svet priproroča:

Knjiga Zeliščni vrt domača lekarna je zelo uporabna. S knjigo si boste pomagali pri poznavanju zelišč, njihovih lastnostih, učinkovin in uporabni vrednosti. DOPOLNJENA IZDAJA priročnika omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in uporabe.

 

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Povezane vsebine:

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *