*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Visok fižol

Pri visokem fižolu uživamo stroke, mlada zrna v voščeni zrelosti in suha zrna. To je vrtnina, ki je zelo razširjena v domačih vrtovih. Pravo bogastvo okusov zagotavlja tudi širok izbor sort.

Čas setve visokega fižola, količina semena in razdalja sajenja

Sajenje visokega fižola

 

Visok fižol sejemo 2 do 5 cm globoko v tla, to storimo od začetka maja do sredine junija. Ob spomladanski setvi naj bodo tla ogreta vsaj na 10 °C. Podatke o temperaturi tal najdete tukaj.

Če ga vzgajamo iz sadik ga v lončke sejemo sredi aprila in  maja presadimo na prosto. Pri manj bujnih sortah sejemo do 10 zrn/kol, pri bolj bujnih sortah sejemo do 6 zrn/kol. Za štiričlansko družino posejemo 40 semen fižola. Visok fižol sejemo v vrsti 1 m narazen, razdalje med vrstami naj bodo velike vsaj 2 m.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Dobri in slabi sosedje visokega fižola

Visok fižol na preklah

Visok fižol na preklah

 

Visoki fižol se v vrtu dobro ujema z zeljem, cvetačo, ohrovtom, brokolijem  in ostalimi kapusnicami.

Kombiniramo ga tudi s kumaramiparadižnikom,  solato, endivijoradičemmotovilcem, zelenordečo pesoblitvošpinačoreporedkvijoredkvico in krešo. Vzpenja se lahko tudi na sladko koruzo.

Dobro se počuti tudi v kombinaciji s šetrajem in žajbljem.

V senco visokega fižola poleti sejemo solato, endivijo, brokoli, cvetačo. Senca visokega fižola je primeren kotiček za zgodnje avgustovske setve motovilca in špinače.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Slabi sosedi fižola so : paprika  in vse čebulnice (česenčebulaporšalotkadrobnjak ). Visok fižol ne kombiniramo z grahom,  baziliko in sladkim komarčkom.

Gnojenje visokega fižola

Visoki fižol bujno raste, zato ga lahko gnojimo z manjšo količino komposta ali kupljenega organskega gnojila. Nikoli ne gnojimo s svežim hlevskim gnojem. Če listje rumeni in listne žile ostanejo rumene, ga okopljemo in fižol po listih poškropimo z magnezijem.

Visok fižol in zalivanje

Visok fižol izdatno zalivamo v vročem poletju, tako je oploditev nekoliko boljša. Zalivamo dvakrat na teden, dodamo toliko vode, da namočimo tla do globine četrt metra. Ob zalivanju pazimo, da čim manj omočimo liste, tla naj bodo vedno vlažna in rahla.

Škodljivci visokega fižola

Polži naredijo veliko škode v deževnem maju in juniju. Če imamo v vrtu polže visokega fižola ne zastiramo z zastirko, saj se polži radi zadržujejo pod njo. Več o polžih preberite tukaj.  Med škodljivci opažamo tudi uši in pršice, ki so bolj pogoste v poletnem času. Če ob visok fižol sejemo kapucinke ali šetraj bo imel manj težav z ušmi. Škodo na fižolu povzročajo tudi zajci, srne in fižolar.

Bolezni visokega fižola

Fižola nikoli ne obiramo, če so rastline mokre, saj tako širimo bolezni. Na fižolu lahko opazimo rjo, razne pegavosti, viroze in plesni. Za zdrav pridelek vzdržujemo štiri letni kolobar, primerno razdaljo med rastlinami, sejemo tudi zdravo seme. Več o kolobarju.

Zakaj odpadajo cvetovi visokega fižola?

Zelo visoke temperature v poletnem času povzročajo odpadanje cvetov, zaradi slabe oploditve pa ni pridelka. Veliko sort fižola ne cveti tudi dolgem dnevu, običajno začnejo s cvetenjem v sredini avgusta.

Visok fižol, spravilo in shranjevanje

Fižol za stročje obiramo večkrat, izbiramo normalno razvite stroke. Tudi pridelek zrnja v voščeni zrelosti pobiramo večkrat in postopoma. Fižol za zrnje pospravljamo, ko je povsem zrel.Takrat se stroki in rastline sušijo.

Suho zrnje v shrambi skladiščimo dobro leto. Sveže zrnje v voščeni zrelosti shranimo v hladilnik za teden ali dva, lahko ga tudi zamrznemo za obdobje dobrega pol leta. Zamrznemo tudi višek pridelka stročjega fižola.

natisni članek Visok fižol

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


4 komentarjev na “Visok fižol

  1. ANA

    Prosim za pojasnilo oz. pomoč. Na visokem fižolu opažam na listih (od zemlje navzgor) luknjice in ponekod postajajo listi delno ‘mrežičasti’. Višina zraščenega fižola je okoli 70 cm. Fižol vedno okopljem in kolobarim nisem uporabila hlevskega gnoja, dodala sem le kupljeno zemljo za sadike in organsko gnojilo-brikete. Ponekod ga zastrem s slamo, drugod s senom. Uporabila sem zdravo seme. Vijoličastega sem kupila pri Seminarni Ljubljana.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *