Vrt Pri Zahostniku je življenjska mojstrovina Milana Sterleta

Milan Sterle je ustvaril pravi cvetoči raj, ki vas bo zagotovo očaral

V mesecu maju smo obiskali vrt Pri Zahostniku, saj smo ujeli odprta vrata za zunanje obiskovalce. Na vrtu, ki se razteza na približno 2000 m2 velikem zemljišču, so v času pozno spomladanskega obiska množično cvetele orlice, odpirale so se prve potonike, v cvetju so nas pozdravile številne perunike in ostale okrasne rastline.

Vrt Pri Zahostniku

Vrt Pri Zahostniku nas je navdušil z zasaditvami, ki so privlačne celo leto.

Milan Sterle je velik rastlinoljub, ki je ustvaril to čudovito zeleno oazo. Zaupal nam je, da so na vrtu najlepša jutra in večeri, ki poplačajo ves trud vložen na vrtu.

Njegova ljubezen do okrasnih rastlin ga je prevzela že v času študija in cveti še danes. To strast je razvil do te mere, da so zasaditve dostopne za opazovanje v vsakem trenutku in letnem času.

Dan odprtih vrat in ogledi čudovitega vrta v bližini Brezovice

Milan Sterle

Milan Sterle je v več kot treh desetletjih ustvaril enkratno vrtno mojstrovino.

 

Dan odprtih vrat je g. Milan organiziral z namenom ozaveščanja o lepotah vrta.

Vrt Zahostnik v maju obiščejo številni ljubitelji okrasnih rastlin in občudujejo cvetoče vrtne lepotice, saj so spomladanskem obdobju najlepše.

V okras so tudi številne hoste, pahljačasti javorji, praproti ter ostale strukturne rastline. Lahko rečemo, da vsak obiskovalec najde primerno kombinacijo, ki jo lahko prenese na svoje vrtne grede.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo v obliki e-knjige.

Vrt Zahostnik je najlepši v mesecu maju in začetku junija

Glavni cilj na Vrtu Zahostnik je vedno bil, da je vrt najlepši v drugi polovici meseca maja, ko množično cvetijo perunike in potonike. Velik ljubitelj okrasnih rastlin nam je zaupal, da je v njem pred časom zbral največjo zbirko perunik v Sloveniji. To so tudi njegove prve rastline, ki jih je množično sadil na vrtu. Rastišče je bilo treba perunikam celo dvigniti, da se jim je zagotovilo ustreznejše razmere za rast.

perunike

Perunike so največja vrtna ljubezen našega gostitelja, ki obožuje tudi ostale okrasne rastline.

Prvotne perunike so dopolnile ostale trajnice in grmovnice

Vrt se je z leti razvijal in dobil podobo, ki jo lahko občudujemo danes. Perunike so dobile družbo ostalih trajnic, grmovnic in dreves. Tako danes pod krošnjami dreves občudujemo barvite hoste, praproti, telohe in ostale trajnice, ki dopolnjujejo rastline v cvetličnih gredah ter tvorijo čudovito vrtnarsko simfonijo.

Ideja za privlačno zasaditev s hostami

Ideja za privlačno zasaditev s hostami v senčnem delu vrta Pri Zahostniku.

Zasaditve so privlačne in zanimive skozi celo leto

Lahko rečemo, da je to vrt cvetočega obilja, ki bo navdušil prav vsakega ljubitelja okrasnih rastlin. Na številnih gredah rastejo skupaj zanimive rastline, ki so obiskovalcu privlačne od zgodnje pomladi, pozne jeseni in zime. Najprej vas pozdravijo spomladanske preproge zvončkov, jaric, kalužnic, petelinčkov in ostalih lepotic.

Med trajnicami so na vrtu pogoste barvite hoste in maslenice, ki cvetijo od zgodnjega poletja do začetka jeseni. Barve se pozno poleti umirijo z nežnimi plamenkami. Vse omenjene rastline lepo dopolnjujejo perunike, ki veljajo za prvotne naseljenke na omenjenem vrtu.

javor in cvetoče trajnice

Spomladanski pogled na javorje in cvetoče trajnice je najlepši v jutranjih in večernih urah.

V poletnem in jesenskem času se bohotijo hermelike, astre, hortenzije in številne trave. Po mnenju strastnega ljubitelja okrasnih rastlin, se prav kitajski trstikovci in trave najlepše ujemajo z omenjenimi rastlinami na vrtnih gredah. Prikupne so tudi hortenzije, ki poskrbijo za cvetenje v različnih barvnih paletah ter zanimivimi socvetji.

Najbolj zahtevno je vzdrževanje obstoječih zasaditev in pletje plevela

Ob pogledu na čudovite zasaditve pogosto spregledamo, da je veliko energije vložene v pletje plevela in vzdrževanje obstoječih zasaditev. G. Sterle nam je zaupal, da so nekatere astre zelo agresivne in jih tudi izloča iz skupinskih zasaditev.

okrasne gredice

Urejene in negovane okrasne gredice nas pozdravijo že na dovozni poti.

Zasaditve na vrtu so zelo goste in zahtevajo številne vrtnarske ure, ki jih lastnik vrta v zadnjih letih ne more samostojno obdelati. Na pomoč mu največkrat priskočijo prijatelji in ljubitelji vrtnarjenja, ki se veselijo dela v tem čudovitem okrasnem vrtu.

Trajnice dopolnjujejo številni grmi, drevesa in čudoviti javorji

Drevesa in večje grmovnice

Drevesa in večje grmovnice je Milan zasadil v začetni fazi vrta in jim kasneje pridružil ostale rastline.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo v obliki e-knjige.

Nad ribnikom se kot bela nevesta bohoti japonska brogovita “Watanebe”, saj je v spomladanskem času enostavno čudovita. Med pravimi vrtnimi dragulji v bližini ribnika je zagotovo pisanolistni dren (Cornus controversa “Variegata”), ki je že pravi orjak.

Vrtnarsko oko zazna tudi z javorje in prekrasen zlatolistni brest. Vse višje rastline nad ribnikom se med sabo prepletajo ter ustarjajo prekrasno vertikalo.

Belo cvetoča japonska brogovita “Watanabe”

Belo cvetoča japonska brogovita “Watanabe” je nad ribnikom najlepša v spomladanskem času.

Med drevesi lahko občudujemo tudi rdečelistno bukev, ambrovec, perzijsko bukev in ostalo zanimivo vegetacijo. Rdečelistno bukev je Milan na vrt zasadil več kot tri desetletja nazaj in ga spominja na rodno Notranjsko, saj jo našel v okolici romantičnega gradu Snežnik.

Zanimive skulpture in ostala umetniška dela na vrtu Pri Zahostniku

Barvitost in čarobnost vrta umiri bela maska, ki je prepoznavni element vrta. S svojo statično obliko popestri neprestano se spreminjajoč vrt, saj je njen izraz spokojen in celo leto enak.

kip maske na vrtu

Prepoznavni znak vrta Pri Zahostniku je umirjena maska.

Za kovinske skulpture v vrtu Pri Zahostniku je poskrbel sosed Primož, ki ustvarja z železom. Začetek njegovih del sega v čas železnih rib, ki ji se v vrtu našega gostitelja lepo dopolnjuje z vodnim rastlinjem v bližini ribnika. Krogi na vrtu so povezani z zemljo, planeti in atomi. Okrogla oblika na vrtu vrt zmehča in hkrati predstavlja simbol moči.

vrtne skulpture

Sosed Primož je ustvaril čudovite vrtne skulpture iz železa.

ribmik in železna riba skulptura

Na robu ribnika nas pozdravi riba, ki se lepo dopolnjuje z vodnim rastlinjem.

Kraljestvo pahljačastih javorjev na Vrtu Zahostnik

Med sprehodom po vrtu nas očarajo številni pahljačasti javorji, ki so prekrasni v listju. Prikupni so tudi barviti listi v jesenskem času, ko spreminjajo barvo in se bohotijo v svoji barviti opravi. Čas se zagotovo ustavi, ko jih občudujemo z različnih perspektiv.

Osvežujoč pogled na številne javorje v spomladanskem času.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo v obliki e-knjige.

Upamo, da se je čas ustavil tudi pri vas, ko ste občudovali vrtnarsko mojstrovino g. Milana, ki vrt ustvarja več kot 30 let. Veseli nas, da smo cvetoče razkošje z vrta Pri Zahostniku delili z vami in upamo, da kakšno idejno zasaditev prenesete tudi na svoj vrt.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *