Žajbelj

Vzgojimo ga lahko s setvijo, potaknjenci, delitvijo korenin ali iz sadik, liste pa režemo tudi večkrat na leto. Koristen je tudi v vrtu, saj odganja škodljivce in deluje proti boleznim.

Pred setvijo žajblja ustrezno pripravimo tla

Žajbelj je trajna rastlina zato je treba tla pred setvijo dobro pripraviti. Sejemo ga na površino, ki je bila jeseni globoko obdelana (30 do 40 cm). Spomladi pred setvijo tla samo izravnamo in čim manj obremenjujemo s hojo.

Temperatura za uspešno kalitev

Žajbelj najbolje kali pri temperaturi 12 do 15 ºC, če je temperatura med 6 in 8 ºC kalitev traja nekoliko dalj časa.

Optimalni čas in razdalja za setev žajblja

Na prosto ga sejemo marca ali aprila, ker dolgo kali, v začetnem obdobju pa potrebuje tudi veliko vlage. Žajbelj sejemo plitko (1,5-2 cm), razdalja med vrstami je cca. 0,5 m.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Žajbelj iz sadik in presajanje

Žajbelj za sadike v rastlinjaku sejemo februarja, setev za sadike pa lahko opravimo vse do sredine marca. Nežne mlade sadike v maju utrjujemo na prostem in jih nato presadimo. Sadimo na razdaljo 60 cm med vrstami, v vrsti pa je sadilna razdalja cca. 0,5 m.

Sadike žajblja v trgovinah največkrat najdemo v mesecu aprilu in maju.

Razmnoževanje s pomočjo potaknjencev in delitvijo korenin

Razmnožujemo ga lahko tudi z delitvijo korenin. V poletnem času (julij, avgust) lahko iz zelenih poganjkov pripravimo tudi potaknjence.

Oskrba žajblja v času kalitve in rasti

Žajbelj kali dobre tri tedne, v tem času je treba poskrbeti za okopavanje in odstranjevanje plevela.

Za okopavanje poskrbimo tudi v starejših nasadih, saj tako izboljšamo rastne razmere in prezračimo tla.

Vpliv nizkih in visokih temperatur

Žajbelj je zelo odporen na sušo, zalivamo samo mlade sadike. V sušnih razmerah vsebuje večje količine eteričnega olja. V celinskem delu Slovenije lahko zime brez snega in močnejši mraz poškodujeta mlade rastline, zato ga je pred zimo primerno nekoliko zaščititi s smrečjem. Manj nevarnosti za poškodbo rastlin je, če ga porežemo v spomladanskem času.

žajbelj

Žajbelj odganja polže, uši in škodljivce na kapusnicah

Dober sosed žajblja sta nizek fižol in zelje. Ta rastlina v zelenjavnem vrtu odganja kapusovega belina, katerega gosenice napadajo zelje, ohrovt in druge kapusnice. Žajbelj odganja tudi polže in moti listne uši. Eterično olje iz žajblja odganjalno deluje na gosenice sovk in strune.

Gnojenje žajblja

Površino kjer bomo gojili žajbelj že jeseni pognojimo z gnojem, kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili. Dodamo lahko tudi nekaj kalijevih gnojil, ki so dovoljena v ekološki pridelavi. Drugo polovico organskih gnojil (kompost, kupljena organska gnojila) dodamo v spomladi tik pred začetkom rasti. Tako pospešimo začetno rast rastlin.

S polovičnim odmerkom dognojujemo tudi v času po prvi rezi.

Spravilo žajblja in rez

žajbelj

Žajbelj režemo na cca. 10 cm, če ga režemo nižje ga lahko pozimi poškoduje mraz. V prvem letu ga prvič režemo julija in drugič v začetku oktobra.

Večletne rastline lahko prvič režemo že meseca maja in drugič konec septembra.

Žajbelj naj v celinskem delu Slovenije prezimi neobrezan, saj tako bolje prezimi. Če ga ne režemo redno, se hitro razraste in tvori neugledna olesenela stebla.

Če ga režemo z namenom pridobivanja eteričnega olja, ga režemo v polnem cvetenju, ki se običajno ujema z mesecem junijem in julijem. Nekaj cvetočega žajblja ne porežemo, saj so cvetovi žajblja privlačni tudi za koristne žuželke.

Režemo ga v suhem vremenu, ko listi niso vlažni in ga sušimo v senci.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Uporabne lastnosti žajblja

Posušeni listi žajblja delujejo razkuževalno pri ljudeh in rastlinah. Žajbljev čaj uporabljamo za izpiranje ust in grla, saj deluje dezinfekcijsko. Ugodno deluje tudi pri preprečevanju rastlinskih bolezni.

Vonj žajblja odganjalno deluje tudi na molje, komarje in klope. Eterično olje se vtira v kožo, uporablja se tudi pri aromaterapiji.

Uporabnost v kuhinji

V kuhinji ga uporabljamo kot začimbo za mesne jedi. Najbolj se poda k mastnim jedem, dodamo ga tudi k perutnimi, divjačini, enolončnicam in marinadam.

Vsi, ki ne uživate mesa lahko žajbelj dodate maslu, raznim sirnim namazom in omakam.

natisni članek

                                                                                                                               © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


15 komentarjev na “Žajbelj

 1. MARJANA

  Imam vprašanje. Moj žajbelj je poln lukenj, ne vem kaj se dogaja, kako naj ukrepam.

  Hvala za odgovor.

  Reply
 2. alenka

  kako gojimo žajbelj z vonjem po ananasu, pod kakšnim imenom je zaveden?
  hvala za odgovor

  Reply
 3. Barbara Lavrich Winani

  Zivim v Tanzaniji. Nekaj let sem bila blizu Ol Donyo Lengai se vedno delujoci vulkan. Zemlja je tu zelo alkalna in veliko zelisc ni raslo. Nekatera semena so vzkalila ampak ni nikoli ratal lep grmicek razen petersilj in dill. Sedaj sem se preselila v bolj rodoviten predel z veliko vec dezja pa vseeno ne raste tako kot pri vas. Nikoli mi zajbelj ni pokazal cvetov je pa naredil lep grmicek. Celo pehtran je zelo lepo uspel (prinesla sem koreninice iz tetinega vrta – pred leti – potem sem bila na potovanju in je vrtnar kopal in pehtran izkopal mislec da je plevel), tudi bezek zraste v lep grm in cvete zelo lepo ampak nikdar ne naredi jagod. Imam tudi jabolka, revice niso bile dobro negovane/ obrezane, sedaj ko sem se vrnila se bom spet vrnila na vrt in sadila na novo. Drevesca jabolk sem dobila v Keniji. Sedaj pa cakam na par drevesc fig iz Lushoto.
  Lepe pozdrave, Barbara.

  Reply
 4. metka ziherl

  iz žajblja naredim liker- 80 listov žablja , 1 kg sladkorja 7 limon sok, daš v kozarec

  1 l žganja in pusti 40 dni na sobni temperaturi. Večkrat premešaj da se sladkor stopi.
  Potem precedi in daš v steklenice.

  Reply
 5. Marko

  Veljalo naj bi, da je večletni žalbelj potrebno presajati na vsaka 3 leta, sicer naj bi rastlina propadla. Je to zgolj nekakšno priporočilo, ali vrtnarski nasvet, ki ga je pri gojenju žajblja treba upoštevati?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Tanja, lahko, da ima žajbelj premalo svetlobe, prevč gnojila in samo raste, ali neustrezna zemlja. Rad ima suho peščeno zemljo. Sicer uspe tudi na težji.

   Reply
 6. Sabina

  Žajbelj imam na prostem. Vsako leto ga napadejo na spodnji strani listov drobne rumenkaste uši.
  Sem ga že poskusila vzgajat na treh različnih lokacijah na obrobju vrta,ampak povsod enako. Drobne rumene živalce skoraj na vseh listih,samo na mladih poganjkih ne.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *