Zelišča za hišne ljubljenčke

Katere so prednosti naravnega zdravljenja?

Naravni pripravki za nego in oskrbo domačih živali niso samo zdravju, ampak tudi okolju prijazni. Z naravnimi proizvodi zdravje vašega ljubljenčka ne bo več zanemarjeno in tudi vaše zdravje ne bo v nevarnosti. Prav tako pa lahko tovrstne izdelke naredite kar sami doma in s tem tudi prihranite.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Zakaj je pomembno naravno zdravljenje hišnih ljubljenčkov?

Dandanes že številna sredstva vsebujejo strupene kemikalije, ki so vse prej kot primerne za vašega hišnega ljubljenčka. Z uporabo zelišč boste tako vašim štirinožnim prijateljem omogočili zdravo in dolgo življenje.

za lepso dlako

Za lepšo dlako.

Kratek namig: Da vam pri nabiranju ne bo dolgčas, vzemite s sabo tudi svojega ljubljenčka.

**
Kliknite na video za kratko predstavitev Terezije Nikolčič in njene knjige:

Kako učinkuje kamilica?

Kamilice so koristne predvsem zaradi eteričnih olj, ki jih vsebujejo.

Kamilice so že od nekdaj znane kot eno izmed najboljših domačih naravnih zdravil.

Tako koristne so predvsem zaradi eteričnih olj, ki jih vsebujejo.  Ta olja pomagajo pri preprečevanju različnih vrst krčev v prebavnih organih.

Kamilice lahko uporabljamo tudi kot obkladek, v obliki čaja ali kaše, pri vneti koži ali rani. Na vašega ljubljenčka bodo delovale blagodejno in so veliko bolj primerne kot mazila, ki jih dobimo pri veterinarju.

Naravna sredstva so tista, ki dejansko negujejo vašega ljubljenčka. Res je, da so tudi pri različnih kozmetičnih sredstvih rezultati opazni, kar je predvsem zasluga vsebujočih, škodljivih kemikalij. Se vam ne zdi, da je bolje naravno in zdravo, kakor umetno in škodljivo?

Kako pomagamo proti driski?

Zdravilni čistec ©Foto: AdobeStock

Pri driski, lahko pri živalih uporabimo podobna zelišča kot pri ljudjeh.

Najbolj učinkovita so: lipovo oglje, navadni repik, zdravilni čistec, navadni regelj, zvejnik ali krvenka, ptičja dresen, hrastovo lubje, suhi plod borovnice, česnove glavice, gosji petoprstnik in korenina srčne moči.

Zelišča lahko uporabljamo sveža ali posušena. Priporočljivo je, da jih zmešamo v hrano. Sama količina uporabljenih rastlin ni tako pomembna.

Zastrupitve in slabosti

Pri zastrupitvah je obvezno potrebno zelišča skuhati, ohladiti ter šele nato ponuditi vašemu ljubljenčku; izjema je divja vijolica, ki jo lahko vmešamo med hrano.

Primerna zelišča so: zdravilni čistec, plodovi lovorja, divja vijolica ali konjska griva.

Živalim med boleznijo ni potrebno posebej dajati vode – v tem primeru bo začela zeliščne pripravke odklanjati, ker enostavno ne bo žejna.

Ne pozabite, za vsako bolezen raste rožca.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Čaji dobre misli Terezije Nikolčič 101 zelišče za ljudi in živali. 

V čudoviti knjigi boste spoznali več kot sto zelišč, s katerimi boste okrepili svoje zdravje in pregnali marsikatero bolezen.

V hrambi domačih nasvetov se boste naučili, kako pripravljati zdravilne tinkture, krepčilna vina, likerje, tradicionalne domače pripravke, zdravilne obloge, kopeli in še mnogo več.

 

Povzeto po knjigi Čaji dobre misli prve uradne slovenske zeliščarice Terezije Nikolčič, kjer boste našli opise, slike in recepte za več kot 100 zdravilnih rastlih, poleg tega pa tudi hrambo domačih nasvetov in čajne mešanice za zdravljenje različnih zdravstvenih težav.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


3 komentarjev na “Zelišča za hišne ljubljenčke

 1. Sinja

  Ravno sem dobila knjigo gospe Terezije Nikolčič in sem navdušena, kako na prijeten in preprost način razlaga rastline,, njihova zdravilna delovanja in čajne mešanice. Nisem se še “pretolkla” skoznjo,vendar je že prva tretjina navdušujoča. Hvala gospa Terezija.

  Reply
 2. Nevenka

  Čudim se zapisu, da naj bi bile zdravilne česnove glavice, ki jih vsak veterinar pri mačkah in psih prepoveduje, tako kot čebulo – in to po celem svetu, ne samo pri nas. Tudi izjemoma pri hranjenju bolne živali s hrano za dojenčke (to ne sme dolgo trajati, ker to ni hrana za mačke) je izrecno podano navodilo, da hrana ne sme vsebovati ne česna ne čebule. Za druge rastline ne bi vedela, vendar sama brez nasveta veterinarja ne bi upala uporabiti ničesar, kar ni znanstveno preverjeno. V praksi se je že pokazalo, da nekontrolirana raba “domačih zdravil”, lahko povzroči trajno škodo in sicer s sestavinami, ki niso kontrolirane in na daljši rok povozijo vso kroist.

  Reply
 3. Katja

  Pozdravljeni. Tudi mene navdušuje knjiga Terezije Nikolčič. Priporočam tudi knjigo Tatjane Angerer, Živimo z rastlinami.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *