Trgatev grozdja v ljubljanskem Grajskem vinogradu

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA

Redčenje grozdja v tem letu ni bilo potrebno

V Grajskem vinogradu, ki se nahaja na južnem pobočju Ljubljanskega gradu, so trte obremenjene s približno 1 kg grozdja na trto. Tako pridelamo približno eno steklenico (0,75 l) na trto. V letu 2021 je za redčenje pridelka poskrbela narava z majsko pozebo in dodatno redčenje ni bilo potrebno.

chardonnay belpin

Trgali smo belo sorto chardonnay (belpin).

Naravno redčenje je bilo bolj izrazito na rdeči sorti zweigelt (rdečegrajc) in dodatna korekcija ni bila potrebna. Pri beli sorti chardonnay (belpin) je bila pozeba manj izrazita, ker sorta nekoliko kasneje brsti.

Pridelek rdeče sorte zweigelt (rdečegrajc).

zweigelt rdečegrajc

Trgatev je potekala hitro in enostavno.

Ocena pridelka v Grajskem vinogradu

Pridelek v letu 2021 je nekoliko manjši zaradi spomladanske pozebe. Predčasno trgatev so v ljubljanskem Grajskem vinogradu pričele tudi ptice, ki grozdne jagode najpogosteje obiščejo ob pričetku barvanja. Tako so letino še dodatno razredčile. Pridelek sorte zweigelt bo v primerjavi s predhodnim letom za polovico manjši, pri sorti chardonnay pa je primerljiv z letom 2020.

V času trgatve smo pobirali belo in rdeče grozdje

Trgali smo rdečo sorto zwaigelt in belo sorto chardonnay. Pred trgatvijo so s strani KIS odstranili suhe, slabe in gnile grozde. Tako je bila trgatev za udeležence bolj enostavna. Pred začetkom uradne trgatve so nas strokovnjaki poučili še o tem, da ne pobiramo grozdov in grozdnih jagod, ki so na tleh. Tako grozdje je v vinogradu za odpad.

Oskrbnik vinograda je Kmetijski inštitut Slovenije.

Na trgatvi v Grajskem vinogradu se lahko pridružite tudi vi, če posvojite svojo trto. Skrb za vašo trto med letom vodi Kmetijski inštitut Slovenije, ki je oskrbnik vinograda.

grajski vinograd

Tudi vi lahko postanete pokrovitelj trte v Grajskem vinogradu.

Trgatev je potekala v optimalni zrelosti grozdja

Trgatev v Grajskem vinogradu.

Pred obiranjem grozdja je dobro, da grozdje doseže optimalno zrelost. Pred trgatvijo je treba upoštevati več parametrov. Na eni strani sladkor, kislina in seveda stopnjo pH, ki kasneje zagotavlja stabilnost vina v kleti.

Pomembna je tudi aromatika, zato je treba trgati primerno dozorelo grozdje. Čas trgatve v letu 2021 je približno enak kot v preteklem letu. Opaziti je zamik v nekaj dneh.

grajski vinograd ljubljana trte

Pogled na skrbno oskrbovan vinograd.

Grozdje v letu 2021 ima nekaj specifičnih lastnosti

V grozdju letnika 2021 je precej visoka stopnja sladkorja in hkrati nekoliko višje kisline. Taki letniki so po oceni dr. Čuša redki in predstavljajo izziv v predelavi grozdja v vino. Specifične lastnosti so se izrazile zaradi temperaturnih nihanj tekom rastne dobe.

grozdje

Grozdje v letu 2021 ima višje stopnje sladkorja in kisline.

Sladkorji in kisline v grozdju so višje od preteklih let. Predelava grozdja letnik 2021 bo zaradi omenjenih lastnosti izziv, vendar se bodo v Grajskem vinogradu tudi tega lotili z vso vestnostjo. Predvideva se, da bo letnik 2021 enako dober kot letnih 2020 ali celo boljši.

Opazili smo sončni ožig in nedozorele “martinčke”

Grozdje, ki ni dozorelo imenujemo “martinčki” in smo ga opazili višje v listni steni. Običajno dozori za martinovo v mesecu novembru. Manjši sončni ožigi na grozdih so posledica dotikanja mreže, ki je ščitila grozde pred ptiči in točo. Sprememba barve na jagodi kožice je posledica nekoliko višje temperature na grozdni jagodi.

Sončni ožig na sorti chardonnay (belpin).

Grozdje, ki ni dozorelo imenujemo “martinčki”.

Pričakovana alkoholna stopnja vina v letu 2021

V Grajskem vinogradu v Ljubljani v letu 2021 pričakujejo največjo alkoholno stopnjo vina do sedaj. Vinograd je dokaj mlad, zato alkoholno stopnjo vina primerjajo samo za zadnjimi tremi letniki. V času četrte trgatve je sladkorna stopnja najvišja in se pričakuje alkoholna stopnja vina med 11,5 in 12,5 vol. %.

V letniku 2021 pričakujemo višjo alkoholno stopnjo vina.

Vinogradniška malica in poskušanje različnih letnikov

V času trgatve nas je okrepila vinogradniška malica s sirom, hrenom, bombetko, klobaso, suhim sadjem, jabolkom in mini potico s slivovim nadevom.

Okrepili smo se z vinogradniško malico.

Poskusili smo tudi vse tri letnike rdečega in belega vina, ki je bilo pridelano v Grajskem vinogradu v preteklih letih. Ocenili smo, da v Ljubljani pridelamo zelo dobro vino.

Poskusili smo tudi vse tri letnike vina.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Trgatev grozdja v ljubljanskem Grajskem vinogradu

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *