Orhideja in pogosti škodljivci, rez po cvetenju, presajanje ter vrtnarski trik za pospešitev cvetenja

Najpogostejši škodljivci orhidej in enostavna rešitev za težave

Med škodljivci najbolj pogostih orhidej iz rodu falenopsis (Phalaenopsis) smo pozorni na pojav kaparja ali vataste uši. Oba škodljivca sta zelo nevarna, zato vse orhideje takoj odstranimo s police. Prav tako poskrbimo za razkuževanje polic z alkoholom. V primeru, da so na okenski polici zavese jih je treba nemudoma oprati.

Na škodljivce orhidej smo pozorni tudi v trgovini, da jih slučajno ne prinesemo domov. Pri pojavu kaparja so listi orhideje lepljivi ali mastni. To še posebno velja za tiste trgovce, ki ne vzdržujejo reda na prodajnih policah. Včasih se zgodi, da z uvozom orhidej iz tujine, uvažamo tudi škodljivce.

vatasta volnata uš na orhideji

Množičen pojav vataste ali volnate uši na orhideji. Foto: AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Ustrezna nega, vzdrževanje za manjše število kaparjev in vatastih uši

Če ima orhideja manjše število uši, jih lahko očistite s palčko za ušesa, ki jo namočite v alkohol (nad 70 %) in odstranite vatasto uš. Enako naredite v primeru kaparja. Postopek ponovite vsaj 3 krat v 3 tednih. Poskrbite za podroben naknadni pregled in odstranitev škodljivcev, saj se lahko ponovno pojavijo.

Cena za novo orhidejo je ugodna, zato zavrzite močno napadene rastline

V primeru večjega pojava kaparja ali vataste uši je najbolje rastline zavreči in si priskrbeti nove orhideje, saj so v vrtnariji ali vrtnem centru dostopne za vsak žep. Sistemičnih insekticidov, ki so učinkoviti ekološko ozaveščeni ljubitelji orhidej ne uporabljajo. Tudi nakup je otežen, ker jih lahko kupimo samo s posebno izkaznico.

orhideja kapar

Kapar je pogost škodljivec na orhidejah in ostalih sobnih rastlinah. Foto: AdobeStock

Kdaj in kako prikrajšamo cvetno steblo orhideje po cvetenju?

Po odpadanju zadnjega cveta prikrajšamo cvetno steblo in to pod nivojem izraščanja cvetov. Če je cvetno steblo vitalno je škoda, da ga prikrajšamo nad drugim ali tretjim kolencem, saj ne želimo izrezati vlago in hranila, ki jo še vsebuje cvetno steblo.

krajšanje stebla pri orhideji

Cvetno steblo je včasih škoda prikrajšati nad 2. ali 3. kolencem.

Preprost vrtnarski trik za pospešitev cvetenja orhidej

Pogosto se zgodi, da orhideja daljše obdobje ne cveti. V primeru, da vam orhideje doma ne cvetijo dalj časa, uporabite star vrtnarski trik in jih za 2 meseca izpostavite temperaturam med 18 in 20 stopinj Celzija. To najlažje naredite v hladnejših zimskih mesecih. Tako bodo kmalu začele nastavljati nova cvetna stebla in popke.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Orhideja in čas cvetenja po nakupu v vrtnariji ali vrtnem centru

Se je tudi vam zgodilo, da je orhideja hitro odcvetela? Orhideje bujno cvetijo in prekrasnih cvetov se običajno veselimo več mesecev. Vrtnarja v času nakupa vprašajte koliko časa so orhideje že v trgovini. Najboljša rešitev je, da kupite orhidejo, ki je prišla v trgovino pred krakim ali v zadnjem mesecu. Tako bo cvetenje tudi doma trajalo dalj časa.

orhideja

Orhideja nas osrečuje daljše obdobje, saj cveti več mesecev po nakupu. Foto: AdobeStock

Orhideja in čas za prvo ter urgento presajanje priljubljene rastline

Tretje leto po nakupu orhideje je čas za prvo presajanje, saj lubje razpade in onemogoča optimalno zračnost korenin. Urgentni čas za presaditev je, ko v lončku opazite gnile zračne korenine in večina zdravih korenin izrašča izven lončka.

Za presajanje orhidej uporabljamo poseben substrat za orhideje, ki omogoča dobro odcednost vode in zagotavlja zračnost korenin. Zalivanje orhidej bo tako optimalno, saj bo zemlja za orhideje primerno zračna.

Povezane vsebine:

 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Orhideja in pogosti škodljivci, rez po cvetenju, presajanje ter vrtnarski trik za pospešitev cvetenja

 1. Vilma

  Kapar na orhidejah in drugih sobnih rastlinah sem uspešno odstranila tako, da sem obrisala vse liste z vato namočeno v kombinacijo vode in limoninega soka (razmerje cca10:1). Postopek je potrebno večkrat ponoviti v razmaku nekaj dni.
  Lep pozdrav.
  Vilma

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Hvala za vaš komentar. Pri vas se kapar verjetno ni preveč razmnožil? Treba je oprati tudi zavese in okensko polico in to večkrat ponoviti v presledku nekaj dni.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pri nas osebno jih zakurimo na kurišču in je zadeve rešena. Drugače jih zavrzite v rjave ekološke zabojnike. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *