5 največjih napak vrtičkarjev v mesecu septembru

Plesniv paradižnik je še vedno na vrtnih gredah

Okužene liste na paradižniku je treba izrezati ob prvem pojavu okužbe s krompirjevo plesnijo. Potem vsaj tri dni zaporedoma škropimo z žajbljevim čajem. V primeru, da tega ne naredimo širimo okužbe na sosednje vrtove in ohranjamo plesen na domačem vrtu, saj spore prezimijo in naslednje leto ponovno okužijo krompir in paradižnik.

Paradižnik, ki je v celoti plesniv izrežemo iz vrta in zažgemo ali zavržemo v ekološki zabojnik. Pred tem poberemo še zadnje plodove, ki ne propadajo in jih še ni okužila plesen.

okužen plesniv paradižnik

Okužen in plesniv paradižnik je treba porezati in odstraniti z grede.

Zaraščen vrt, ki je poln plevela je v nadlogo tudi naslednje leto

Na vrtičkih, ki se množično sadijo samo v spomladanskem času opažamo, da so v jesenskem času povsem zaraščeni. Semenski plevel se tako zaseje po vrtu in vam povzroča težave tudi naslednje leto. V primeru, da za vrt nimate časa, je bolje, da prostor odstopite vrtičkarjem, ki si želijo svoj domač vrt. Povpraševanje po zelenjavnem vrtu je zelo veliko v mestih, kjer običajno primanjkuje tovrstnih površin.

Plevela na vrtu se hitro in enostavno rešite, če vrt vsakih 14 dni okopljete z Nihajno motiko Pepa. Tako odstranite plevel bliskovito hitro, saj delo poteka 7 do 10 krat hitreje kot z navadno motiko.

Plevel odstranite v pokončni drži in tako nimate težav s križem. Več o Nihajni motiki Pepa, ki olajša delo številnim vrtičkarjem si preberite tukaj.

plevel na vrtu

Plevel na vrtu odstranjujemo celo leto in tako preprečimo zaraščanje.

zaraščen vrt plevel

Zaraščen vrt je poln plevela tudi v naslednjem letu.

Nihajna motika Pepa rezilo

Vrtni ni nikoli zaraščen, če poskrbite za redno okopavanje tal z Nihajno motiko Pepa

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo.” – Saška H.
“S pepo je delo enostavno in hitro pa še hrbtenica ne trpi.” – Dušanka
“Z lahkoto delaš z njo …” – Marjan R.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Posajene gredice na vrtu so brez organske zastirke

Gredice na katerih rastejo vrtnine, ki smo jih sadili konec poletja, začetek jeseni, je dobro zastreti z organsko zastirko. V toplih septembrskih dneh je tako treba manj zalivati, saj poskrbite za boljše zadrževanje vlage v tleh. Rastline posledično bolje napredujejo v rasti, izboljša se tudi ukoreninjenje sadik.

Tla na vrtu ne bodo zbita zaradi jesenskega dežja, saj jih ščiti zastirka iz trave, listja ali slame.

vrtna greda

Poskrbite, da tla na vrtu nikoli niso brez zastirke in omogočite optimalne pogoje za razvoj rastlin.

Prazne vrtne grede so brez rastlin, ki izboljšajo tla

Po spravilu vrtnih, ki smo jih sadili in sejali konec pomladi in v poletnem času, je treba poskrbeti za setev rastlin, ki izboljšajo tla. V začetku septembra ste lahko sejali ajdo, grško seno, belo gorjušico in oljno redkev.

V sredini septembra še vedno lahko sejete facelijo, ki odlično prekrije tla pred zimo in prepreči razraščanje plevela. Od sredine septembra do sredine oktobra je priporočljivo sejati tudi ozimna žita.

vrtna greda

Na prazne vrtne grede sejemo rastline, ki izboljšajo tla.

facelija

Facelija zelo dobro prekrije tla, ustavi plevel in poskrbi za izboljšanje tal.

Rastlinjaki so zaprti, prazni, suhi in brez dobrega zračenja

Rastlinjaki v sončnem septembru potrebujejo redno zračenje, saj se hitro pregrejejo. Na vrtu so vse bolj pogosti manjši rastlinjaki, ki niso najbolj primerni, saj je v njih poleti in v začetku jeseni hitro prevroče. V zimskem času pa se zelo hitro ohladijo.

rastlinjak paradižnik

V sončnem septembru poskrbite za bočno zračenje rastlinjaka.

V rastlinjaku lahko prezimijo številne rastline. Rastlinjak ni namenjen samo paradižniku, papriki, jajčevcu. V prazen rastlinjak je najbolje sejati ozimno žito in ga spomladi vdelati v tla. Tako zemlja ni brez zelene odeje. Zagotovo ste opazili, da v rastlinjaku jeseni ne dežuje, zato poskrbite tudi za redno tedensko namakanje.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela?

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Za okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka in Nihajna motika Pepa. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “5 največjih napak vrtičkarjev v mesecu septembru

  1. Božo

    Pobral sem buče hokaido. Kako naj jih spravim, da se bodo čim daljši čas obdržale. Prejšnja leta so se mi namreč kmalu pojavile črne pike na bučah in hitro so se pokvarile.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *