*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Črni koren

Spoznajte črni koren

Korenina črnega korena je dolga približno 30 cm, v premeru meri 4 cm, je valjaste oblike, z zaobljenim vrhom. Listje je suličaste oblike, rastlina pa visoka med 60 in 100 cm. Cvetovi so rumeno obarvani, vsebuje veliko semena, ki hitro izgublja kaljivost.

Običajno je v vrtu eno leto, ker pa brez težav prezimi lahko na vrtu ostane tudi dalj časa dokler ga ne porabimo. Da cvetovi, ki se razvijejo drugo leto ne oslabijo rastline, jih redno trgamo.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Prehranska vrednost črnega korena

Črni koren je zanimiv za vse, ki imajo sladkorno bolezen, saj znižuje skladkor v krvi. Uživamo olupljene korene in mlade liste, ki jih lahko zmešamo s solato.

Temperatura potrebna za kalitev semena

Optimalna temperatura zraka za vznik semena je med 20 in 25 ºC, takrat se spomladi tla ogrejejo na približno 15 ºC. To obdobje se ujema z mesecem majem. Pri nižjih temperaturah zraka (10 ºC ) se bo čas kalitve podaljšal in lahko traja tudi 3 tedne. Rastlina v vegetaciji prenaša nizke temperature in brez težav prezimi tudi v kontinentalnih področjih.

Kolobar, dobri in slabi sosedje

Črni koren na vrtu raste skoraj celo leto. Najbolje je, da ga sejemo na prostor, kjer je predhodno uspeval krompir ali ozimna žita, ki jih jeseni sejemo na prazne gredice. Na isto površino naj pride vsako četrto leto. V sorodu je s solato in drugimi vrtninami z družine košaric, zato ga ne sadimo za njimi.

Več o kolobarju si preberite s klikom TUKAJ. Črni koren nima slabih sosedov. Dobri sosedje so por, solata, lubenice, kolerabica in fižol.

Črni koren gnojenje

V domačem vrtu ob spomladanski pripravi tal uporabimo domač kompost v količini 2 l/m2. Če v tleh primanjkuje kalija ali fosforja, poskrbimo tudi za dognojevanje s tema elementoma. Dognojevanje z domačim kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili opravimo v času intenzivne rasti in drugič v začetku avgusta.

Obdelava tal in način setve črnega korena

Tla globoko obdelamo v jeseni, v spomladanskem času pa opravimo fino pripravo tal. Seme črnega korena za kalitev potrebuje svetlobo, zato ga ne pokrivamo z zemljo. Če ga že pokrijemo z zemljo naj bo pokrit samo 1 do 2 cm. Po setvi ga za izboljšanje kaljivosti zalijemo z rmanovim čajem in rahlo potlačimo, da seme pride v stik z podlago.

Razdalja setve v vrsti in med vrstami

Semena v vrsti sejemo na razdaljo 5 cm, razdalja med vrstami naj bo v domačem vrtu dobrih 25 do 30 cm. Tam kjer se tla obdelujejo strojno pa okrog 40 cm. Tako vzgojimo dolge in nerazvejene korene. Za enega družinskega člana sejemo približno 3 m črnega korena.

Nega nasada med letom

V začetnem obdobju, ko črni koren prične z rastjo se ne priporoča okopavanje medvrstnega prostora, saj so rastline v tem obdobju zelo občutljive. Ko se rastline razvijejo je običajno dovolj, če jih okopljemo vsaj trikrat na leto.

Oskrba z vodo

Koren se najbolje razvija v dobro odcednih tleh. V tleh kjer voda zastaja črni koren ne uspeva dobro. V času daljše suše lahko odvrže liste in preide v mirovanje. Zato ga lahko v poletnih mesecih tudi namakamo. Krajša obdobja suše bo dobro preživel tudi brez vode.

Črni koren, bolezni in škodljivci

Težave v domačem vrtu vam lahko povzroča voluhar. Več o varstvu pred voluharjem si preberite s klikom TUKAJ.

Pepelasto plesen lahko odpravimo s preventivno uporabo ekoloških pripravkov za krepitev ratlin. Pomaga tudi škropljenje s curki vode po rastlinah.

Spravilo in skladiščenje črnega korena

Črni koren z vrta pospravimo pozno jeseni ali v zgodnji pomladi, če tla ne zamrznejo ga lahko izkopljemo tudi pozimi. Za olajšanje izkopa je dobro pred izkopom pokositi listje, izkop pa opraviti z vilami, da preprečimo lomljenje korenov.

Če ga izkopljemo brez košnje, po izkopu poskrbimo, da prikrajšamo liste na dolžino 2 do 3 cm. Črni koren lahko čez zimo hranimo tudi v pesku v domačih kleteh.

natisni članek

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


komentar na “Črni koren

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *