Kaki in vzgoja kakijev

Kaki vzgoja in priporočene sorte

Za celinsko podnebje se priporočajo zgodnejše sorte. Obiramo jih konec oktobra do začetka novembra. V tem terminu še ne pričakujemo prvih slan. Zato je pomembno, da kakije sadimo v toplejše in zavetne lege.

Med zgodnje sorte uvrščamo sorto kakija Tipo. V tabeli opisujemo ostale priporočene odlične sorte, katere sadimo v toplejše lege, kjer v času zorenja ne pričakujemo slan in temperatur pod lediščem.

Med odlične sorte uvrščamo tudi soto Vaniglia. Je odličnega okusa, če je oplojena s strani primerne sorte, je užitna trda. Plodove je treba umediti, če niso oplojeni. Je odlična sorta, ki dobro prenaša skladiščenje.

Kaki sorta Vaniglia.

Kaki sorta Vaniglia. ©AdobeStock

Tabela 1: Priporočene sorte kakija

SORTA KAKIJA Čas zorenja Zrelost
Tipo konec oktobra in v začetku novembra Plodove medimo skupaj z jabolki
Jiro v začetku novembra Plodove medimo skupaj z jabolki
Vaniglia začetek novembra Plodove medimo skupaj z jabolki
Rojo Brillante v drugi polovici novembra Plodove medimo skupaj z jabolki
Kaki Čokolatino (opraševalec za Vaniglio) v začetku novembra Plodove medimo skupaj z jabolki
Kaki O’Gosho v začetku novembra Plodove medimo skupaj z jabolki

👉 KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo priporočenih sort kakija.

Cvetenje in opraševanje kakija

kaki cvet

Cvet kakija.

 

Kaki je pravi posebnež pri razvoju cvetov. Posamezne sorte razvijejo lahko samo ženske cvetove, samo moške cvetove, samo hermafroditne cvetove, moške in ženske cvetove, ženske in hermafroditne cvetove, moške in hermafroditne cvetove in rastline z moškimi, ženskimi in hermafroditnimi cvetovi.

Kaki cveti v mesecu maju in juniju. Oprašujejo ga večinoma čebele in čmrlji.

V kolikor se kakiji medsebojno ne oprašijo, tvorijo plodove brez semen. Ta pojav imenujemo partenokarpija. Plodovi, ki nastanejo z oplodnjo vsebujejo do 5 semen.

Rodni les kakija

Razvoj cvetnih brstov na enoletnem poganjku.

Razvoj cvetnih brstov na enoletnem poganjku.

Kaki rez

Rez opravimo spomladi, ko mine nevarnost mraza. Pri kakiju osvetljujemo in odpiramo krošnjo z odvajanjem vej na navzven rastoče položne veje. Pod težo pridelka se veje tudi same povesijo. Izrojen les spodrezujemo, čistimo hrbte vej, ter prikrajšujemo vrhove.

V kolikor je potrebno, izvedemo tudi poletno rez, kjer izrezujemo bohotivke – pokončno rastoče poganjke, ki prekomerno senčijo notranjost krošnje.

Podlage za cepljenje kakija

Kaki razmnožujemo izključno z cepljenjem. Vzgoja iz semena ne da pričakovanega pridelka in drevesa iz sejancev rodijo pozno. Prav tako se vzgoja iz potaknjencev v domačih razmerah ne konča z vzgojo lastnih sadik.

Kaki največkrat cepimo na generativno podlago – sejanec Diospyros lotus in Diospyros virginiana. Izberemo cepljenje na živo oko.

Gojitvene oblike za kaki

V obmorskih krajih, kjer so zime z malo ali nič snega, lahko kaki vzgojimo v kotlasto krošnjo.  Najpogosteje vzgajamo kaki v vretenast grm in piramidalno krošnjo. Cilj vzgojnih oblik je predvsem osvetlitev krošnje in povečanje rodnega volumna.

Veje razporedimo v 4 – 5 etaž, ki jih spiralasto nameščamo okoli osnovnega provodnika. Višino debla določimo med 80 – 120 cm.

Pri vretenasti vzgoji naj bo sadilna razdalja med drevesi kakija 5 – 6 metrov in med vrstami do 6 metrov.

Na drevesih v polni rodnosti, katera so pravilno oblikovana in strokovno rezana lahko pridelamo tudi do 100 kg pridelka.

Redčenje plodov kakija

Plodovi se zelo radi sami razredčijo, zato nam ni potrebno tega opravila opraviti ročno, kot pri jablanah. Redčenje je normalen pojav, ki prepreči izmenično rodnost. Ta pojav  se lahko ponovi tudi jeseni, če je vreme izrazito vetrovno in sušno. Prva leta po sajenju kaki zelo pogosto odvrže veliko plodičev.

👉 KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo priporočenih sort kakija.

Kaki in gnojenje

Založno ga že ob sajenju pognojimo z kombiniranimi sadjarskimi NPK gnojili v priporočenih odmerkih. Prav tako dodamo hlevski gnoj. V letih po sajenju in v polni rodnosti je tudi gnojenje z dušičnimi gnojili nujno. Prva leta po sajenju dodamo do 0,5 kg Kan-a na drevo, kasneje tudi do 1 kg Kan-a na drevo, spomladi v treh odmerkih.

kaki tipo

Kaki sorte Tipo.

Klimatske in talne zahteve kakija

V kontinentalnem delu se priporoča sorta Tipo. Kaki je sicer prilagodljiva vrsta, znotraj katere so sorte, ki v kontinentalnem delu vedno ne dozorijo.

Mlade sadike kakija je pred zimo prva leta potrebno zaščititi z kopreno. Prednost naj ima spomladansko sajenje, da se drevo do jeseni aklimatizira – prilagodi na rastišče in pripravi na zimo. Dobra dozorelost lesa je ključna za prezimno trdnost. Izberemo zavetno in sončno lego.

Kaki ne prenese stalno vlažne in težke ilovnate zemlje. Lepo uspevajo v obmorskih in vinogradniških področjih. Brez večjih težav pa kaki zdrži do – 15 ° C.

Jeseni so nevarni stalni in močni suhi vetrovi. Prav tako je nevarna suša, če le – ta traja predolgo plodovi odpadajo, ali pa so slabe kvalitete.

Kaki, bolezni in škodljivci

Od škodljivcev se radi pojavijo kaparji, jablanova steklokrilka, ter v obmorskih krajih sredozemska muha.

Kaj vsebuje plod kakija?

Plodovi kakija vsebujejo številne zelo pomembne zdravilne sestavine, kot so vitamin C, provitamin A in vitamini B kompleksa. Vsebuje do 18 % sladkorjev, železo, jod ter pektin in čreslovine. Plodovi imajo blagodejen vpliv na urejanje prebave, razstrupljanje telesa, protistresno delovanje in zniževanje holesterola.

Obiranje in skladiščenje kakija

kaki drevo

Kaki odet v jesensko podobo pred obiranjem.

kaki obiranje

Obiranje kakija.

kaki jesenska barva

Kaki je izjemno lep tudi v jesenski barvi.

Kakiji zorijo oktobra in novembra. Obiramo obvezno pred prvo slano. Plodove obiramo ročno tako, da plod rahlo privzdignemo. Zlagamo jih v plitve zaboje v največ dvojne plasti, ker se pod težo plodovi medsebojno lahko poškodujejo.

Plodove je potrebno umediti, saj vsebujejo veliko taninskih snovi. Medenje opravimo pri temperaturi 20 – 25 ° C. Med kakije lahko zložimo tudi zrela jabolka in banane, ki oddajajo veliko etilena, kar pospeši umeditev.

Medenje navadno traja 10 – 14 dni. Užitna zrelost je odvisna od časa obiranja, skupina gojene sorte, lege posajenega drevesa in dolžine vegetacijske dobe. V celinskem delu se najbolj priporoča sorta Tipo.

Zeleni svet svetuje:

Za celinsko podnebje se priporočajo zgodnejše sorte kakija, ki jih obiramo konec oktobra do začetka novembra. Pomembno je, da kakije sadimo v toplejše in zavetne lege na nižjih nadmorskih višinah.

👉 KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo priporočenih sort kakija.
**
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik sadnega drevja.

Vir: Naš sadni izbor: Najustreznejše sorte za vaš sadovnjak (1990). ČZP Kmečki glas, Ljubljana.

Povezane vsebine:

natisni članek

 © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


78 komentarjev na “Kaki in vzgoja kakijev

 1. Roman

  Hvala za izvrstne nasvete. Imam pa eno vprašanje. Doma sem v Posavju in imam na cca 450 m nadmorske višine posajen kaki. Ali ga je potrebno preko zime zaščititi pred zmrzaljo ter kako ga naj zaščitim.
  Hvala in lep pozdrav. Roman iz Radeč

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   zaščitite ga z kopreno, tako da ga ovijete. Potrebno je oviti le prvo leto. Dobro pa je da raste v zavetju in v dobro odcedni zemlji.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, preko zime ga zaščitite z tkanino za zaščito drevja, koruznico ali smrečevjem. Zaščita je potrebna samo za na novo sajene sadike. Veliko bolj nevarne so kasneje pozebe, ko rastlina že odganja mlade vršičke.

   Reply
 2. Iva

  Prosim za nasvet. V začetku februarja bi rada na Hvaru posadila kaki tipo pa me zanima ali bi bil to primeren cas sajenja.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na Hvaru lahko brez problema sadite kaki že februarja, dobro pa ga boste morali zalivati tekom poletja in sušnih mesecev. Bolje bi bilo saditi jeseni, saj se sadika do pomladi že bolje vraste.

   Reply
 3. Terezija

  Pozdravljeni!
  Če sem si doma posadila kaki, ki sem ga dobila iz koščice pri sadežu, je kakšna možnost, da bo imel prave sadeže?
  Rastlinica je začela že poganjat in je velika približno 10cm.
  Hvala za odgovor!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, kaki iz koščice bo potreboval dolgo let, da bo rodil. Sejance se uporablja lahko za podlage na katere žlahtno sorto cepimo. Sejanci tudi niso vedno sortno identični, saj je to spolno razmnoževanje. Sorte se razmnožuje vegetativno, s potaknjenci ali cepljenjem, da ohranimo lastnosti sorte.

   Reply
 4. branko

  Rad bi posadil kaki.v trgovini smo stalno kupili sorto vanilja.otrokom je bil najbolj okusen.v drevesnici pa imajo samo sorto Tipo.zanima me razlika v okusu in č e se jelahko takoj ali mora odležat.hvala za odgovor.lp

  Reply
 5. domen

  Spostovani,
  prosil bi vas za nasvet. In sicer, doma imam kaki tipo, star 4 leta, odlično uspeva, ni še zmrznil. Vsako leto požene zelo dolge šibe. Zanima me, če naj te šibe le razredčim ali tudi prikrajšam (kot pri breskvi).

  Hvala za odgovor in lep pozdrav,

  Domen iz Celja

  Reply
 6. Marjan Pintar

  Pozdravljeni-imam vprašanje.
  Imam kupljen kaki vanilija,svojih 10 let star v zelo velikem koritu,pa me zanima-koliko ga moram zalivat,da ne bi bilo preveč ali premalo,da mi ostane živ in zdrav do jesenske vsaditve ? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
 7. Jože

  Pozdravljeni!
  Imam triletni kaki vanilija in je letos polno zacvetel in sedaj se že kažejo plodovi,ampak ti plodovi sami odpadajo,zanima me ali bodo vsi plodovi odpadli in kdaj oz.pri kolikih letih zares rodi?

  Hvala in lep pozdrav
  Jože

  Reply
 8. Zoran Kramar

  Spoštovani,
  doma sem v Mojstrani na Gorenjskem in bi želel posaditi Kaki ali menite da bo uspeval v tem predalpskem podnebju in ali je avgust primeren čas za sajenje???
  Hvala za odgovor!
  Zoran

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   za kaki je lahko pri vas kakšno zimo tudi premrzlo, vegetacija je nekoliko krajša. Če želite lahko poizkusite z kakijem sorta Tipo. Sadite ga v zavetje na sončno lego in ga pred prvo zimo zaščitite. Ni pa 100% da bo zares uspeval in dozorel, glede na to da ste na 661 m nadmorske.

   Reply
 9. ANICA KOLŠEK

  V letu 2016 je kaki pozebel,plodov ne bo,vendar je zelo bujna rast. Ali lahko veje preredčim, je zelo gost oz. ima veliko bohotiv,kdaj lahko to opravim?

  Reply
 10. Danica

  Pozdravljeni,

  imam kaki vanilija, ki mi je lepo rodil. Pred dvema letoma sem v bližini kakija posadila rdeči in črni ribez. Letos mi je na strani, kjer raste ribez odvrgel vse plodove, na drugi strani pa je poln plodov. Je to zaradi ribeza? Prosim za odgovor.
  Hvala.
  Lep pozdrav, Danica.

  Reply
 11. ZVONKA

  Prvo leto je kaki pozebel, nato pa je odgnal na novo in lepo raste. Ali bo imel kdaj sadeže?

  Lp, Zvonka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, če je odgnal iz žlahtnega dela bo imel plodove, če pa je odgnal iz podlage na katero je cepljen bodo plodovi divjega kakija.

   Reply
 12. ANTON

  OD KAKIJA VANILIJA IZ DREVESNICE MI JE OSTTALA LE PODLAGA OSTALO SE JE POSUSILO ALI GA LAHKO CEPIM Z CEPICI IN KDAJ LP.TONII

  Reply
 13. Lidija ULAGA

  Imam 2 drevesi kakija Tipo. Cveti zelo bujno naredi tudi zelo dosti sadežev ko so v debelini manjšega jabolka dobijo črne odtiske in sadeži odpadejo. Prosim za nasvet kako to preprečit oz, kaj je narobe da odvrže sadove. Drevesa so stara 4 ali 5 let.Hvala za odgovor.

  Reply
 14. majda

  Imam tri leta star kaki tipo,ki ima polno nastavkov za cvet,skrbi pa me zakaj ima čedalje svetlejše liste ozioma rumeni.

  Reply
 15. Slavi

  Pozdravljeni,
  zanima me, kaj je spomladi napadlo cvetove kakija (v njih je bila zvrtana luknjica), kasneje pa so vsi cvetovi tudi odpadli. Kaki raste v vinogradu na dolenjskem in je lansko leto zelo dobro obrodil. Je možno, da ga je napadla kostanjeva muha, saj je v bližini tudi gozd? Kakšno sredstvo priporočite?
  Hvala in lp,

  Reply
 16. anton939

  Imam obe sorti kakija , Vanilija in Tipo, vsako leto zelo dobro rodijo in oberem pa jih v mesecu Novembru . Oziroma , ko ocenim , da so dozoreli. Tudi počakam , da listje odpade . Ali delam prav .
  Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
  Pozdrav iz Gorenjske.

  Reply
 17. Ludvik

  Imam dve 6-letni drevesi kakija Tipo in eno 4-letno drevo kakija Vanilija. Letos je ostalo samo manj kot 10 plodov , vse drugo je odpadlo – sumim na spomlad. pozebo. Tudi prejšnja leta je tri četrtine nastavka odpadlo, a je bilo še kljub temu nekaj za obirat. Lega je prisojna, zelo sončna na 400 mnv, je pa dokaj vetrovna ob JZ toplem vetru. Po obetih bi se naj z leti odpadanje plodičev ustavilo, ali lahko računam na to? Ali so še kakšni agrotehnični ukrepi v zvezi z odpadanjem plodičev.
  Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, odpadanje plodičev se bo z leti zmanjšalo, še vedno pa se bodo redčili. Letos je pozeba vzela večino pridelka kakija v notranjosti Slovenije.

   Reply
 18. simon

  Pozdravljeni
  Trikrat sem kupil sadiko kaki vanilija ,pa na vsaki sadiki so mehi plodovi,kje naj bi
  sigurno kupil vanilijo in jo tudi dobil??
  hvala za odgovor.

  Reply
 19. Franko

  pozdravljeni imam 3 leta stare kakije pa me zanima dognojevanje s cim in kako skozi celo leto L.P:

  Reply
 20. Roman

  S čim bi zaščitil kaki da ga nebi kljuvali ptiči ko zori v začetku novembra. Mam ji 40

  Reply
 21. Roman

  že nekaj let kaki odmetava večino svojih majhnih in tudi večjih še zelenih plodov.
  Posekal sem bor, kije rasel v njegovi bližini. Ni nobenega izboljšanja bilo.
  je kriva podlaga zemlje? če zamenjam 1m zemlje okoli njega ga bom rešil, ali je mogoče previsoka podtalna voda’?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, prva leta kaki res odmetava več plodov, vsekakor bi bilo dobro, da razmere pregleda vrtnar na licu mesta. Previsoka podtalnica pa je v večini primerov omejitveni dejavnik pri gojenju sadja.

   Reply
 22. Rudi Mlinar

  Ali naj Kaki posadim v zaščitno mrežo pred Voluharjem, ali pa se jim ta škodljivec izogne in ga lahko posadim brez mreže?

  Reply
 23. Metka

  Imam 10let star vanilija kaki, posajen v atriju med bloki, kjer je v zavetju, pa tudi v senci. Ker mi odvrže večino plodov spodaj, sem ga pustila da raste v višino (5-6m), saj na vrhu ostanejo, posebej na strani kjer je jutranje sonce, na strani popoldanskega, ki ga je bolj malo, pa večina odpade. Čez celo leto ga zalivam, tudi gnojim, tako da so plodovi vsako leto lepi in čedalje več jih je (letos cca160). Posadila sem ga, ker naj bi vanilija kaki bil užiten tudi trd, pa na žalost ni -plodovi so brez semen, torej niso oplojeni. A bi ga lahko med cvetenjem oprašila, od kakšne sorte moram dobiti cvetni prah, najbrž ne od enakega-s prijateljico sva ga posadile hkrati. Bo pa najbrž problem, ker ne bom vedela kateri je oplojen, dokler ga ne prerežem!?! Na žalost nihče v družini ne mara mehkega, samo jaz sem se navadila, pa še naenkrat je večina zrelih, tako da ga veliko razdelimo. Lep pozdrav, Metka

  Reply
 24. Jerica

  Pozdravljeni

  Imam kaki ki mi je ob zadnji pozebi pomrznil a je pognal pod cepljenim mestom.Ali bo iz te sadike kaj ali ne bo nič in je bolje da posadim novo. Hvala in lp Jerica

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Jerica, če je kaki pognal pod cepljenim mestom, je edina možnost, da ga cepite z žlahtno sorto. V nasprotnem primeru je bolje posaditi novo drevo.

   Reply
 25. Salma

  Pozdravljeni,

  doma imam posajen kaki Tipo. Ne vem pa, ali gre za žensko/moško rastlino (Tipo je ženska vrsta??).
  Ali moram posaditi tudi moško rastlino (kot pri kiviju)?

  Hvala lepa za odgovor,

  Salma

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga Salma, kaki tipo se bo sam oprašil. Plodove pa bo treba umediti. To storite najlažje tako, da plodove kakija daste v kartonski škrnicelj skupaj z bananami in zrelimi jabolki. Nekje 14 dni traja, da so plodovi primerni za uživanje.

   Reply
  • Zdravko

   V pvc vrečki se umedi za 4 do 5 dni. Iz lastnih izkušenj povem, da kaki ni dobro skladiščiti v istem prostoru kjer je večja količina jabolk za ozimnico, sploh pa če je prostor majhen in slabo prezračevan, ker se ves kaki hitro umedi.

   Reply
 26. Aleksandra Kornhausr-Frazer

  Mi imamo tri kakijeva drevesa, ki lepo uspevajo na sončni legi na višini 500 m, vendar so stara že sedem let in še niso rodila. Tudi letos ni nobenih cvetov. Kaj je narobe?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Aleksandra, kaki je načeloma bolj sredozemska vrsta in se na določenih območjih, posebej še, če ne gre za tipično sadjarsko lego obnaša drugače kot v pridelovalnih nasadih. Za točen odgovor bi rabili več informacij. Prosim pišite na e-mail: info@zelenisvet.com in priložite fotke dreves, da lažje svetujemo.

   Reply
 27. Dušan

  Pozdravljeni;
  V lanskem letu aprila sem posadil KAKI – sorta Mela. V lanskem letu je odvrgel vse cvetove to sem pričakoval.
  V letošnjem letu pa je rodil prvih 19 sadežev vendar Vas sprašujem zakaj so skoraj vsi križno razpokali – tam kjer je počen sadež je ob robu malo črn ?. Sem iz Jesenic na Gorenjskem.
  Dušan

  Reply
 28. Zdravko

  Pozdravljeni,
  podal bi samo en popravek na čas dozorevanja posameznih sort in sicer na sorto O Gosho.
  Ta sorta kakija dozori 10 dni pred sorto Tipo.
  lp

  Reply
 29. Zdenka

  Imam problem. Imamo dva kakija. Eden je tipo za drugega ne vem, je bolj droben. Rasteta na 600nadmorske višine. Vsako leto je kar dosti sadežev. Samo veliko jih je črnih Zakaj?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozravljeni ga. Zdenka, če so kakiji zelo na gosto, se izrivajo in ob peclju pride do gnitja, to težavo nekoliko rešite, če plodove razredčite, da niso nagneteni.

   Reply
 30. anita

  Pozdravljeni, imamo kaki tipo, star 5 let. Vsako leto odvrže skoraj vse cvetove in manjše kakije. Letos jih je odvrgel tudi ogromno na eni polovici. Druga polovica je polna, sploh spodnji del, vendar sedaj ko so se začeli plodovi barvati, so skoraj vsi dobil nekakšne črne pege. Kaj je narobe.
  Hvala in lp

  Reply
 31. Ines

  Imamo namen posaditi kaki Tipo ali Vanilijo na 650nv v zavetno sončno levo. Na tem mestu zdaj raste cipresa, katero bi dali ven in na tem mestu posadili kaki. Je to uredu ali rajši ne? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Ines.

  Reply
 32. Tadej

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima ali je normalno, da se kakiji izredno dolgo ne zmedijo? V kleti sem jih imel razpostrte na policah priblizno 2 meseca.
  Druga zadeva, ki me zanima pa je, kako vem, da kaki ni vec primeren za uzivanje? Ce kaki ni poskodovan, a je kaksna moznost, da se vseeno zacne znotraj razrascat plesen?
  Hvala in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   deblo verjetno poka zaradi prekomernega gnojenja. Lubje se ne more prilagoditi hitri rastli in poči.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 33. Kristjan

  Končno po 5 letih je kaki tipo prvič zacvetel. Žal so cvetovi počasi začeli zoreti in sedaj na koncu Septembra so se vedno veliki samo za en debel grah. Mlado sadilo smo kupili na spletu od enih večjih drevesnic. Kaj je narobe ?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za grah velike plodove kakija naredi divjak, če je premagal cepljeno sadiko v rastli. Divji kaki ima tudi suličaste liste. Preverite pri drevesničarju, kjer ste kupili sadike. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 34. Andreja

  Pozdravljeni,
  danes sem kupila kaki sorte Čokolatino, ker so mi tako svetovali v vtnariji. Ko berem po netu, vsi bolj svetujete kaki Vanilijo, o moji kupljeni sorti je bolj malo informacij.
  Svetujete, da zamenjam?
  Hvala in prijazen pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   plodovi kakija Čokolatino so manjši kot pri ostalih sortah. Meso je temnejše barve in zelo sladkega okusa. Trdi plodovi so užitni takoj, brez umeditve. Sorta služi tudi kot opraševalec za druge sorte. Kaki Čokolatino sadimo na sončnih legah, nevarne so zgodnje jesenske pozebe. Ob močni suši drevo odvrže plodove, rastlina zahteva namakanje in gnojenje. Predalgamo, da poleg sorte čokolatino posadite tudi Vanilijo, ker je to najboljši opraševalec za Vanilijo.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *