Nizki fižol

Spoznali boste, da nizek fižol ne potrebuje svoje gredice in ga lahko umestite med različne vrtnine. Zelo skromen je glede gnojenja, sejete ga od pomladi, do konca poletja, v družbi dobrih sosedov, bo manj bolezni in škodljivcev.

Velik vpliv na gojenje nizkega fižola ima gnojenje

Na dobro gnojenih vrtovih nizki fižol ne rabi dodatnega gnojenja. V suhem in vročem vremenu je zelo priporočljivo osipavanje rastlin, tako rastline niso več rumenkaste, saj hitro vežejo dušik iz zraka.

Če so listne žile zelene in list rumenkast ga oskrbite še z magnezijevim listnim gnojilom.

Fižol nikoli ne dognojujemo z mineralnim dušikom, ker to fižolu bolj škodi kot koristi. V dobro pognojenem vrtu se izogibajte tudi uporabi kupljenih organskih gnojil, komposta in gnoja.

Fižol zalivamo v vročem poletju in to največ dvakrat na teden, takrat naj bo zemlja vlažna vsaj 20 cm globoko. Izogibajte se zalivanja po listih.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Setev nizkega fižola

Seme pred setvijo čez noč, namočite v mlačno vodo, kamilični ali žajbljev čaj. Fižol na vrt sejemo od konca aprila do konca avgusta. Nizek stročji fižol lahko sejemo še enkrat v drugi polovici avgusta, vse do prvega septembra.

Priporočamo, da nizki stročji fižol sejete večkrat, tako bo vedno na zalogi.

S setvijo fižola ne hitite saj za kalitev potrebuje topla tla. Zato ga v celinskem delu Slovenije ne sejte pred koncem aprila, če ga sejete prehitro bo vznik slabši, sadike slabše in tudi bolj bolne.

Nizki fižol, pravilna sadilna in medvrstna razdalja.

Nizki fižol, pravilna sadilna in medvrstna razdalja.

 

Vzgojite ali kupite lahko tudi sadike fižola s koreninsko grudo, ki jih posadite na vrt v maju. Nizek fižol sejemo v vrste, med vrstami naj bo razdalja 30 do 40 cm, v vrsti na vsakih 10 cm posejemo eno do dve zrni.

Fižol in dobri sosedje

Nizki stročji fižol je najbolje saditi ob rastline, ki se počasi razvijajo, tako gredice niso prazne, saj jih fižol hitro prekrije. V domačih vrtovih je vse bolj viden med gredicami zelja, ohrovta, ali cvetače, brokoli in druge kapusnice. V praksi ga lahko sejete tudi med krompir, ko ga zadnjič ogrnete.

Nizek fižol lahko sadite  tudi  ob jagode, solato, rdečo pesozeleno. Odlično se počuti tudi ob kumarah, paradižniku, bučkah, bučah, šetraju, žajblju, redkvi, redkvici, jajčeveculubenicah, melonah, blitvi, špinači, radiču, motovilcu, sladki koruzi, črnem korenu, šparglju.

Slabi sosedje fižola

Slabi sosedje fižola so grah, čebulča, česen, por, drobnjak, šalotka, paprika, sladki komarček in bazilika.

Bolezni in druge težave fižola

Na fižolu opažamo predvsem bolezni kot so rje, vdrta pegavost, mastna pegavost in viroze.

V vročem poletju pogosto odpadajo cvetovi. V tem primeru si ne moremo pomagati, saj je to posledica vročega in suhega vremena, ki prepreči oploditev.

Če fižol obiramo v mokrem vremenu lahko širimo bolezni. Različne bolezni fižola so običajno posledica neupoštevanja sadilne razdalje, kolobarja, pretiranega gnojenja, za setev uporabljajte tudi zdravo seme.

Škodljivci fižola

Mešane gredice s šetrajem fižol ščiti pred napadom črnih uši. V vročem poletju je na fižolu opaziti tudi pršiceNa fižolu pogosto opazimo tudi polže. Škodo dela tudi fožolar.

Nizki fižol in spravilo

Stročji fižol pobiramo redno in sproti, vse dokler rodi, ker tako cveti še naprej. Ob pobiranju ga ne trgamo ampak pazljivo odstranjujemo. Fižol za zrnje pobiramo takrat, ko so zrna že suha.

Pridelek nizkega fižola.

Nizki fižol, pridelek.

Rastlin po spravilu ne pulimo, ampak jih razrežemo z vrtno kosilnico in listno maso  uporabimo kot zastirko okoli plodovk ali kapusnic. Korenine naj ostanejo v zemlji, da tla obogatijo z dušikom.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


27 komentarjev na “Nizki fižol

 1. Sonja

  Pozdravljeni,

  Zanima me ali lahko pri nizkem fižolu češnjevec obiramo tudi stroke, dokler so zeleni in jih uporabljamo enako, kot stročji nizek fižol.

  Hvala za odgovor, lep pozdrav, Sonja

  Reply
 2. mirica

  Pozdravljeni!

  Koristne in uporabne informacije, lepo bi bilo, če bi napisali še par vrstic o sortah fižola….

  LP Mirica

  Reply
 3. zala

  živjo

  zanima me, če moram nujno namočiti fižol v vodi čez noč pred sajenjem?
  hvala za odgovor.

  Reply
 4. Sonja

  Spoštovani!
  Hvala vam za odlične članke. Me pa zanima ko pokosimo fižol ali na to gredo lahko še kaj sadimo, to mi ni najbolj jasno .
  Če posadim fižol po 15 avgustu ali mi bo še dozorel za zrna. Hvala za odgovor.

  Reply
 5. Jelka Gorenc

  pozdravljeni,
  v ekološki trgovini sem kupila rdeč adzuki fižol, pa me zanima kakšne sorte je to, namreč rada bi ga posadila, ali je to visok ali nizek fižol.

  hvala za odgovor,
  Jelka

  Reply
 6. Kaja

  Kako so pa izkušnje z sajenjem nizkega fižola v visoke grede..ali gre to skozi? So kaksne ovire?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Kaja, nizek fižol brez težav gojite v visoki gredi, ne pozabite a zalivanje. Visoka greda se prej izsuši kot greda v vrtu.

   Reply
 7. marija

  sadila sem nizek stročji fižol samček, pa ga je nekaj napadlo. Ko sta zrasla dva lista,
  ga je verjetno nekaj objedlo, ostale so samo glavne žilice. Kaj bi to lahko bilo, ni videti ne uši, ne polžev. Posula sem s lesnim pepelom, pa ne vem če se bo obrasel. Kaj mi svetujete.

  Reply
 8. Neli

  Ali bo nizki stročji fižol zrasel na isti gredi, na kateri je rasel do sedaj, če ga ponovno posadim avgusta letos?
  Hvala za odgovor,
  Milka

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *