Sajenje česna, nujno gnojenje, apnenje in optimalna priprava tal v jesenskem času

Česen in nujno gnojenje na domačem vrtu v času sajenja

Na našem vrtu česen ne gnojimo z organskimi gnojili, saj je ostalo dovolj hranil v tleh po papriki. Predlagamo, da poskrbite za dodatek kalija, ki ga primanjkuje skoraj na vsakem  domačem vrtu (več kot 90 % primerov) v Sloveniji.

Uporabite kalijev sulfat, ki je primeren za ekološko pridelavo in to v odmerku 20 dag (dekagramov) na 10 m2. V tla ga najlažje vdelate z Ruskimi vilami. To gnojilo nujno uporabimo tudi na gredicah z zeljem in čebulo v času sajenja.

česen

Česen je zelo hvaležen, če ga gnojimo s kalijevim sulfatom, ki je primeren za ekološko pridelavo. Foto: AdobeStock

Pri česnu nikakor ne uporabljamo kalijevega klorida, saj ga vrtnina ne prenaša dobro. Cena za pretirano gnojenje česna z gnojem, kompostom in ostalimi organskimi gnojili je velika, zato na našem vrtu v času sajenja ne uporabljamo organskih gnojil.

pepel za vrt

Lesni pepel poleg kalija vsebuje še kalcij in ga ne uporabljamo na tleh, ki so bazična. Foto: AdobeStock

 

Lesni pepel poleg kalija vsebuje še kalcij in ga ne uporabljamo na tleh, ki so bazična. Uporaba lesnega pepela je opisana pri odstavku za apnenje. Več si lahko preberete v nadaljevanju članka.

Kdaj je pravi čas za pripravo zemlje v jesenskem času

V topli jeseni se zemlja ne ohladi tako hitro kot ozračje. Temperaturo tal v vaši bližini si lahko ogledate, če kliknete tukaj. Zemljo za sajenje česna je dobro pripraviti do druge polovice oktobra ali kakšen teden kasneje, če je jesen zelo topla. To najlažje naredimo z Ruskimi vilami Premium, ki so še posebno primerne za ženske in starejše vrtnarje.

Na ta način ne vznemirjamo mikroorganizmov in poskrbimo za fina, rahla tla, ki so najboljša za sajenje česna v novembru.

Enostaven recept za čim manj plevela na gredi česna

Česen zelo težko tekmuje s plevelom, če ne ukrepamo že pri pripravi tal. Slak, osat, regrat in ostali koreninski plevel poberemo iz tal, ko rahljamo tla z Ruskimi vilami Premium. Tako plevela ne sekamo in razmnožujemo, saj ga pobiramo s celimi koreninami. Zadovoljni vrtičkarji nam sporočajo, da so se na ta način rešili slaka v nekaj letih, zato tla pripravimo 3 tedne ali 14 dni pred sajenjem česna.

koreninski plevel in ruske vile

Koreninske plevele odstranimo v času priprave tal z Ruskimi vilami.

nihajna motika

Semenski plevel, ki kali spodrežemo z Nihajno motiko Pepa pred sajenjem česna.

👉 KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela v času kalitve ter začetene rasti.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

V času sajenja dobro uporabiti Nihajno motiko Pepa ali Ročno frezo Mici in spodrezati semenske plevele, ki so že kalili. Tako se pri mladem česnu znebimo konkurence prvih plevelov v zimskem času. V začetku novembra še lahko sadimo sadike zimske solate, ki bodo spomladi prekrile tla in ustavile plevel. Običajno pa bolje prezimijo setve, ki jih opravimo v oktobru.

Gredica za česen naj ima čim več sonca, da bo dobro uspeval

Jesenski česen ima zelo dolgo rastno dobo, zato poskrbimo, da ga sadimo na sončno lego. Gredica naj bo izpostavljena soncu tudi v pozno jesenskem in zimskem času. Tako bo obsijana s soncem tudi v zgodnji pomladi.

V poletnem času je sonce višje v zenitu in s sončno svetlobo na vrtu ni težav. Sončne grede imajo rade tudi ostale vrtnine, ki jih sejemo in sadimo jeseni.

Česen ne uspeva pri nizkem pH-ju oz. v kisli zemlji

Pri sajenju česna je treba upoštevati, da česen ne raste v tleh, ki so kisla. Ta vrtnina najbolje uspeva pri pH-ju od 6 do 6,5, dobro pa celo do 7,5. Enake zahteve imajo tudi cvetača, zelje, čebula in rdeča pesa. Česen nikakor ne bo uspeval v kislih tleh s pH vrednostjo 5,5 ali manj.

česen v tleh

Česen odlično uspeva na tleh, ki imajo pH vrednost od 6 do 6,5. Foto: AdobeStock

Za nujno apnenje na tleh z nizkim pH-jem, je v drugi polovici oktobra skoraj že prepozno, ker boste analizo tal prejeli v nekaj tednih. Vsi, ki ste že ugotovili, da so tla kisla pa je treba ukrepati (apniti) v času priprave tal.

Kdaj je optimalni čas za analizo tal na domačem zelenjavnem vrtu?

Predlagamo, da opravite jesensko analizo tal vsako 5 leto in tako ne pregnojite vašega vrta ter pravilno apnite. Delo najlažje opravimo jeseni, ko so gredice prazne in ne gnojenje. Z analizo tal v jesenskem času pridobimo podatke za zalogo nekaterih osnovnih hranil v tleh, pH reakciji tal in delež organske snovi v tleh.

Poleg tega je dobro, da naročite še priporočeno o gnojenju na vašem vrtu. Postopek jesenske analize tal na vrtu si oglejte s klikom tukaj.

Kako apnimo na tleh, ki so kisla z domači ter kupljeni pripravki?

Na našem vrtu največkrat posegamo po lesnem pepelu in to v odmerku do 1 kg/10 m2. To naredimo tako, da ga enakomerno raztresemo po gredici in počakamo na dež ali pa ga vdelamo v tla ob rahljanju tal z Ruskimi vilami.

Treba opozoriti, da nikoli ne apnimo z apnom, ker tako uničujemo talni živi svet. To je strogo prepovedano na ekološkem vrtu!

lesni pepel

Lesni pepel ali apnenčevo moko po potrebi vdelamo v zemljo in tako poskrbimo za apnenje (razkisanje) tal.

Za razkisanje tal uporabimo tudi apnenčevo moko oz. mleti apnenec, ki je na razpolago v vsaki bolje založeni vrtnarski trgovini. V tem primeru upoštevamo navodila za uporabo in ga vdelamo v tla podobno kot lesni pepel.

Kolobar, dobri sosedje in sledenje vrtnin na gredi za sajenje česna

Na isto gredico sadimo česen samo vsako 4 ali 5 leto, ker je zelo zahteven za kolobar. Jeseni ga na našem vrtu sadimo za papriko, ki jo pospravimo z gred ob prvih jesenskih ohladitvah.

Na kmetijah ga sadimo tudi po žitih ali zelenem gnojenju, ki je poskrbelo za manj plevela. Vrtičkarji ga sadijo tudi za jajčevcem in paradižnikom. Nikakor pa ga ne sadimo za porom, čebulo, drobnjakom in ostalimi lukovkami.

zimska solata

Jesenski česen je dober sosed zimske solate, ki jo pobiramo v spomladanskem času.

 

Dobri sosedje česna na vrtu v jesensko-zimskem času so zimska solata in jagode. Sadimo ga tudi pod sadno drevje.

Jesensko sajenje česna je med zadnjimi opravili na vrtu

Nikakor ne hitimo s sajenjem jesenskega česna. Takrat, ko je jesen zelo topla se zemlja ne ohladi hitro, zato ga pri nas sadimo v novembru. V topli zemlji hitro požene liste, kar pa ni zaželeno, saj je dobro, da česen pred zimo razvije globoke korenine. To lahko naredi samo, če ga sadimo v prvem ali drugem tednu novembra in to v nižjih predelih.

V Bohinju, na Pohorju, Blokah in ostalih hladnejših krajih v Sloveniji sadimo česen prej, da pred zimo samo pokuka iz tal.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence.

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Za okopavanje je zelo uporabna Nihajna motika Pepa in Rezalna motika Anka. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Povezane vsebine:

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *