Sladki krompir ali batata, okusna kulinarična specialiteta

Sladki krompir je toploljubna vrtnina

Je toplotno zahtevna vrtnina, ki jo na vrt presajamo, po ledenih možeh. Običajno to sovpada z obdobjem po 15. maju. Sadimo ga vse do polovice junija, kjer se zemlja kasneje ogreje na primerno temperaturo. Za rast in razvoj potrebuje sončne in tople dni.

Zanimiva in visokorodna sorta sladkega krompirja

Sladki krompir Batata Erato Orange ima oranžno meso in se lahko uživa surov ali kuhan. Pogosto se uporablja v jedeh, kot so juhe, pire krompir, ocvrt krompir in kruh. Ta sadež dozori v septembru in oktobru. Rastlina lahko zraste do 30 cm visoko in jo lahko gojimo na prostem ali v večjih posodah ali loncih.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadike sladkega krompirja Batata Erato Orange v lončku, ki ga sadimo od sredine maja do sredine junija.

Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in minimalno maščob

Sladki krompir je zaradi nizkega glikemičnega indeksa primeren za ljudi, ki trpijo za sladkorno boleznijo. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Vsebuje vitamine: provitamin A, B kompleks, C, D in E vitamin. Izstopa predvsem vsebnost vitamina E, ki ga v zadostni meri zaužijemo v enem obroku.

Od mineralov zasledimo predvsem: železo, magnezij, kalij in kalcij. Vsebuje minimalno maščob in nevarnega holesterola. Precej bogat je z antioksidanti.

Zemljo za sajenje sladkega krompirja dobro pripravimo

Gredo, kamor bomo sadili sladki krompir temeljito zrahljamo v globino. Založno pognojimo z gnojili, ki so namenjena za gnojenje krompirja ali paradižnika (briketiran konjski gnoj). Uporabimo tudi domač ali kupljen kompost. Za kakovostne gomolje potrebuje kar močno pognojeno zemljo.

Kdaj sadimo sladki krompir v vrt ali visoke grede?

sladki krompir

Sladki krompir v visoki gredi.

Sadike kupimo po 15. maju podobno kot paradižnik in ostale plodovke in šele takrat presajamo v vrt. Za sladki krompir ali batato dobro pripravimo gredice.

Postopek sajenja in priprave gredic je enak kot pri paradižniku, če ga sadimo iz sadik. Običajno ga presajamo iz sadik na enako globino, kot so gojene v lončku. Medvrstna razdalja sajenja naj bo cca 0,7 – 1 meter in 0,5 metra v vrsti.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadike sladkega krompirja Batata Erato Orange v lončku, ki ga sadimo od sredine maja do sredine junija.

Gomolje pobiramo po 3 mesecih

krompir batat

Pridelek sladkega krompirja.

Pridelek pobiramo po približno 90 – 120 dneh. Količina pridelka in velikost gomoljev je odvisna od sorte, vremenskih razmer in količine vode med debeljenjem gomoljev. Sladki krompir je treba redno namakati, okopavati in zastirati (uporabimo zastirko iz slame ali listovke).

Uporaba sladkega krompirja v domači kuhinji

Oblikuje rdeče, oranžne, bele ali rumene gomolje, ki so glavni užitni del vrtnine. Tudi barva kožice je različna glede na sorto. Uživamo tudi mlade liste. Sladki krompir po pobiranju dobro operemo in olupimo.

Kuhamo, pražimo, cvremo in pečemo ga enako kot domač krompir. Izjemno radi ga imajo otroci. Pripravimo odlične krompirjeve pite.

Shranjevanje in skladiščenje

Po spravilu gomoljev jih dan ali dva osušimo na prostem, nato pa še slab teden pri sobni temperaturi. V kleti ob pravilnem skladiščenju zdrži do približno 3 mesece.

Zeleni svet priporoča

Batata ali sladki krompir bo popestril vaš jedilnik v jesensko – zimskem času. Umestite v svoj domač vrt gredico s sladkim krompirjem in poskrbite za zalogo zdravih domačih gomoljev.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadike sladkega krompirja Batata Erato Orange v lončku, ki ga sadimo od sredine maja do sredine junija.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *