*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Odganjalec za srne, jelene, divje prašiče, lisice, kune in ostalo divjad

Kliknite na video za ogled nasveta

Zakaj uporabljamo odganjalec za divjad?

Srne so v našem zelenjavnem vrtu samo v letu 2020 pojedle več kot 130 glav solate, več kot 60 glav radičev, objedle 60 jagod in nekaj drugih vrtnin. V jesenskem in zimskem času redno obiskujejo sadni vrt in povzročajo škodo z objedanjem poganjkov, poškodbami lubja. Kune so povzočile škodo na kablih avtomobila, jazbec pa je pojedel vso koruzo.

odganjalec za srne

Srne so povzročile v vrtu zelo veliko škode. Foto: AdobeStock

odganjalo za divjad

Odganjalec za divjad deluje na principu značilnega neprijetnega vonja.

 

To je tudi glavni razlog, da smo poiskali najboljšo rešitev za to, da zaščitimo vrt pred divjadjo. Odganjalec za srne, lisice, jazbeca in ostalo divjad priporočamo predvsem za vrtove na podeželju in vikendih. Kune delajo škodo tudi v mestu.

KLIKNITE TUKAJ za nakup odganjalca za srne, jelene, zajce, divje prašiče in ostalo divjad, ki deluje do 3 mesece. Eno pakiranje zadostuje za dolžino 30 do 50 m. Odganjalec vsebuje pasjo dlako, vonj sivke in druge snovi. 

Jazbec lahko obišče tudi vaš vrt ali vinograd

jazbec

Jazbeca želimo iz območja vrta pregnati s pomočjo odganjalca za divjad. Foto: AdobeStock

V poletnem času smo na koruzi opazili škodo, ki jo je naredil jazbec. Sosedi so poročali, da povzroča škodo tudi na krompirju, korenju in repi.

Pogosto ga zasledijo tudi v vinogradih, ko se v času zorenja sladka s sladkim grozdjem. V vrtu se lahko hrani tudi s češnjami, jagodami in ostalim sadjem.

Odganjalec za divjad postavite okrog celega vrta.

Lisica v okolici hiše ogroža domače živali in ljudi

Lisica je redni obiskovalec naše hiše na podeželju. Lovci poročajo, da jo opazijo tudi na urbanih področjih, kjer se skriva v parkih, bregovih rek in v domačih vrtovih. V mestnem okolju lovi domače živali, glodalce in prazni smeti. V mestu in podeželju prazni tudi posode s hrano, ki je namenjena psom in mačkam.

lisica

Lisice ne želimo v okolici hiše, ker je nevarna za ljudi in domače živali. Foto: AdobeStock

 

Lisica je nevarna človeku, ker lahko prenaša smrtonosen virus gozdne stekline. Z odganjalcem za divje živali želimo zaščititi tudi domače mačke in kokoši.

Kako deluje odganjalec za srne, lisice in ostalo divjad?

Odganjalec za srne, lisice in ostale prostoživeče živali, deluje na principu značilnega neprijetnega vonja. Tako se živali zaradi vonja in odganjalnih snovi izogibajo področju z nastavljenim odganjalcem. Neprijeten vonj opozori divjad na nevarnost že na večji razdalji, če odganjalce namestimo tako, da veter piha v smeri prihoda živali.

Sestava odganjalca za divjad in zajce

ognanjalo

Odganjalo je sestavljeno iz vrečke s pasjo dlako, vonjem sivke in drugih snovi.

Odganjalec za zajce, srne, jelene, divje prašiče in ostalo divjad je sestavljen iz vrečke s pasjo dlako in drugimi snovmi. Poleg pasje dlake vsebuje še vonj sivke in naravne rastlinske voske, ki poskrbijo za daljšo obstojnost na prostem.

Vonj odganjalca je značilno neprijeten za divjad in prostoživeče živali, zato se mu tudi izogibajo.

Kako namestimo odganjalec za srne, zajce in ostalo divjad?

Vrečko z odganjalcem obesimo na oporo, ki je najpogosteje lesen kol, lahko tudi veja drevesa. Odganajlec na osnovi vonja psa in sivke, ki preganja srne in ostalo divjad obesimo na višino od 0,5 do 1,5 m. V primeru prisotnosti zajca nekoliko nižje.

odganjalo vrečke

Vrečke z odganjalom za divjad namestimo na višino od 0,5 do 1,5 m.

odganjalec za divjad

Odganjalec za divjad razporedimo na razdaljo 3 m do 5 m.

Odganjalne vrečke s pasjo dlako in drugimi snovmi obesimo na razdaljo 3 do 5 metrov in obkrožimo vrt. Za običajni vrt, ki meri 100 m², zadostuje 8 do 12 vrečk, kar znaša eno pakiranje.

KLIKNITE TUKAJ za nakup odganjalca za srne, jelene, zajce, divje prašiče in ostalo divjad, ki deluje do 3 mesece. Eno pakiranje zadostuje za dolžino 30 do 50 m. Odganjalec vsebuje pasjo dlako, vonj sivke in druge snovi. 

Vrt lahko v celoti zaščitimo z odganjalnimi vrečkami, ki jih na palice obesimo okoli celega vrta. Porabo odganjalnih vrečk zmanjšamo tako, da vrečke z neprijetnim vonjem postavimo v smeri pihanja vetra in prihoda živali. Tako divjad zazna značilen neprijeten vonj že na večji razdalji, ki jih prežene stran od vrta. Eno pakiranje odganjalca za divjad zadostuje za razdaljo 30 do 50 metrov.

V tem primeru odganjalec za divjad, ki vsebuje vrečke s pasjo dlako in drugimi snovmi ni treba postaviti okrog celega vrta.

Eno pakiranje odganjlaca za divjad zadostuje za razdaljo 30 do 50 metrov.

Kako dolgo je učinkovit odganjalec za srne, jelene in divje prašiče?

Odganjalec za srne in ostalo divjad je po navedbi proizvajalca aktiven do največ 3 mesece. Po testiranju na našem vrtu, je odganjalec aktivno deloval 1 mesec. Nekoliko krajše delovenje pripisujemo dolgemu jesenskemu deževju, ki je trajalo 3 tedne. Dolgotrajen dež je izpral vonj, ki odganja srne in ostalo divjad, zato smo odganjalo na novo namestili po enem mesecu.

Odganjalne vrečke s pasjo dlako, vonjem sivke in ostalimi snovmi zamenjamo v obdobju do 3 mesecev.

Odganjalne vrečke s pasjo dlako, vonjem sivke in ostalimi snovmi so bolj obstojne v primerjavi z ostalimi odganjalci. Podaljšana obstojnost odganjalca je zagotovljena zaradi prisotnosti naravnih rastlinskih voskov, ki poskrbijo za daljšo obstojnost na prostem.

Tako srne, jeleni, zajci, divje svinje in ostala divjad v vrtu ne bo povzročala škode v jesenskih in zimskih mesecih, saj takrat najpogosteje zahajajo v zelenjavni ali sadni vrt.

Predlog za dodatno podaljšanje delovanja odganjalca za srne in ostalo divjad

V primeru, da želite podaljšati delovanje odganjalca, ga zaščitite pred dežjem. To najlažje naredimo tako, da nad palico namestimo nadstrešek, ki zaščiti odganjalno vrečko pred padavinami. Zadostuje že deska, ki jo namestimo na vrh palice ali kola.

Ostale rešitve poti divjadi so dražje, manj obstojne ali neučinkovite

Ostali odganjalci divjadi na osnovi vonja so manj obstojni in jih je treba bolj pogosto menjati. Ograja je učinkovita in zelo draga investicija. V našem vrtu je ne želimo postaviti, ker želimo prost prehod v neokrnjeno naravo.

V našem vrtu smo v preteklosti poskušali preganti srne s svetlobnimi senzorji in zvokom. Nekaj časa je bila zadeva uspešna, v nekaj mesecih pa so srne spoznale, da jih nihče ne preganja. Na vrtu so se hitro navadile tudi na zvočne vetrnice.

KLIKNITE TUKAJ za nakup odganjalca za srne, jelene, zajce, divje prašiče in ostalo divjad, ki deluje do 3 mesece. Eno pakiranje zadostuje za dolžino 30 do 50 m. Odganjalec vsebuje pasjo dlako, vonj sivke in druge snovi. 

Kune pogosto povzročajo škodo na avtomobilskih kablih in napeljavi v hiši

Tudi v tem primeru je odganjalec za divjad zelo uspešen. Vreča s pasjo dlako in drugimi snovmi odganja kune, da se ne nahajajo v bližini avtomobilskih kablov, zgradb (hiš, kleti, podstrešij, pomožnih prostorov) in ostalih prostorov na prostem.

kuna

Kuna lahko povzroči škodo na avtomobilih. Foto: AdobeStock

 

Odganjalec proti kunam zamenjamo po 6 mesecih, ker ni izpostavljen dežju. Zato je tudi njegovo delovanje nekoliko daljše kot v primeru uporabe v vrtu.

Odganjalec za srne, jelene, divje prašiče, kune in ostalo divjad uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

Zeleni svet priporoča:

Odganjalec za srne, lisice, jazbeca, divje prašiče in ostalo divjad je priporočljiv za vrtove na podeželju in vikendih. Preprečite tudi škodo, ki lahko nastane zaradi obiska kune, ki povzroča največ škode na avtomobilih in hiši. Kuna je pogosta tudi v mestnem okolju.

KLIKNITE TUKAJ za nakup odganjalca za srne, jelene, zajce, divje prašiče in ostalo divjad, ki deluje do 3 mesece. Eno pakiranje zadostuje za dolžino 30 do 50 m. Odganjalec vsebuje pasjo dlako, vonj sivke in druge snovi. 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Odganjalec za srne, jelene, divje prašiče, lisice, kune in ostalo divjad

 1. Peter

  To bi lahko lovcem priporočali,da bi dali kmetom,kjer jim divjad dela škodo.Bilo bi jim še to cenejše od njihovih sredstev,ki jih zdaj uporabljajo

  Reply
  • Alojz

   Lahko damo v vrečko (nogavico) tudi lase ki dalj časa sproščajo vonj po človeku. Preverjena in stara zadeva.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *