Kaj delamo na vrtu v mesecu januarju?

Kako načrtujemo gredice v domačem vrtu?

Najlažji način do načrta vašega ekološkega vrta je kombiniranje vrtnin na podlagi botaničnih družin. Upoštevate tudi kolobar med letom in primerne razdalje sajenja.

V začetku leta je čas, da spremembe in novitete uvajate tudi v vaš vrt. Predlagamo, da si vzamete čas in naredite načrt sajenja in setev vrtnin, ki jih boste sadili v domačem vrtu. Vrtnine, ki jih sadimo drugo ob drugi naj bodo iz različnih botaničnih družin. Tako boste na preprost način prišli do načrta zdravega domačega vrta.

Tabela 1: Kolobarjenje po botaničnih družinah

kolobarjenje-po-druzinahprenesi tabelo PDF

Vir: https://zelenisvet.com/

Ne pozabimo preveriti semena

Seme, ki je starejše od pet let zavržemo. Za starejše seme je priporočljivo narediti kalilni test. Kalilni test naredimo tako, da na mokro papirnato brisačo, ki jo večkrat prepognemo položimo semena in počakamo, da kalijo. Papirnato brisačo smo položili na podstavek, ki ga ovijemo s prozorno folijo, da se prehitro ne izsuši.

kalilni test

Pred uporabo semena naredite kalilni test.

Če seme dobro in hitro kali ga uporabimo. V primeru slabše, počasne, neenakomerne kalitve ga je smiselno zavreči, saj so na prostem v naravi še slabši pogoji za kalitev kot v toplem zavetrju stanovanja.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Kaj pobiramo na zelenjavnem vrtu v januarju?

Če zima ni prehuda lahko glavnati ohrovt pobiramo tudi januarja. Prav tako brstični ohrovt, ki ga praviloma pospravimo do konca januarja. Na prostem lahko ob ugodnih razmerah prezimi tudi listnati ohrovt.

V toplih zimah je dostopen tudi motovilec in rukola. Na vrtu je prisoten tudi radič. Prezimne sorte radičev lahko ob primernem vremenu izkopljete in silite v toplih prostorih. Pobiramo tudi por, ki je odličen za zdravje.

Rastlinjak je v januarju poln življenja

V rastlinjaku do januarja ali februarja brez težav prezimite vse vrste radičev in številne druge vrtnine. V zimskem času v rastlinjaku uspeva zimska solata, motovilec, blitva in špinača. V rastlinjaku se podaljša življenjska doba tudi radiču, zelju, kitajskemu zelju, glavnatemu ohrovtu, ki ste ga z vrta lahko prestavili v rastlinjak. Slednji lahko prezimi tudi na prostem.

Rastlinjak zagotavlja celoletno samooskrbo.

Kaj lahko sejemo in sadimo v rastlinjaku?

V začetku januarja že lahko posadite prve sadike letnih solat, če jih lahko kje kupite, prav tako lahko posejete grah, bob, rukolo, zimski portulak, blitvo in peteršilj.

Na prazna mesta lahko sadimo in sejemo že januarja.

 

Tudi stoletno čebulo lahko posejete za sadike v rastlinjaku in jih kasneje presadite na prosto. Če je zmanjkalo motovilca ga lahko sejete ponovno. Predlagamo, da ga sejete v multiplošče in do vznika hranite v hladnem vetrolovu, potem ga premaknete v neogrevan rastlinjak. Sadike ob primerni velikosti presadite v vrste.

Posadite lahko tudi česen in čebulo, ki ju boste uporabljali ob prvih solatah. Glede setev in sajenja v neogrevani rastlinjak se odločite sami. V večjem rastlinjaku lahko sadike zaščitite z dodatnim tunelom. Če podnevi ni sonca, je v neogrevanem rastlinjaku hitro enako hladno kot zunaj. Manjši kot je rastlinjak, hitreje se ohladi. Tople dneve izkoristite in prostor v rastlinjaku prezračite.

Zasipnica je najbolj dostopna v rastlinjaku

V rastlinjaku zasipnice ne pokriva sneg, tudi zemlja ob deževju ni tako mokra kot na prostem. Tako do vrtnin pridemo dosti lažje kot v zasipnici na prostem. Korenje, kolerabo, repo, črno redkev in rdečo peso po potrebi pobiramo in sproti porabimo pri pripravi različnih jedi.

Kako vrtnarimo v topli gredi, visokih gredah in gomilah?

V topli gredi lahko januarja prezimimo endivijo, radič, zelje in ostale prezimno manj občutljive vrtnine. V toplih gredah prezimi tudi špinača in motovilec. Pozimi so tople grede odlična zasipnica za katero ni treba kopati jame.

Tople grede bodo zelo prav prišle vsem, ki želijo pridelati lastno seme zelja. V tople grede lahko še dogo v zimo sejemo zimski portulak, azijsko listno zelenjavno, rukolo.

Visoka greda v januarju počiva.

 

Na visokih gredah in gomilah ni dela, saj morajo počivati. Ne prekopavamo, sejemo in sadimo, da ohranimo kompost in mikroorganizme čez zimo. Greda mora biti pokrita z naravno z zastirko.

Cepiče za spomladansko cepljenje nabiramo konec januarja

Nabrani cepiči.

 

V mesecu aprilu, bo čas za spomladansko cepljenje sadnega drevja. Cepiče pa pričnemo nabirati konec januarja v času mirovanja sadnega drevja.

Za pripravo cepičev odberemo enoletne, dozorele poganjke debeline najmanj svinčnika iz sončne strani krošnje.

Cepiče shranjujemo v domačem hladilniku zavite v vlažen papir. Paziti moramo, da ne pride do poškodb cepičev zaradi prenizkih temperatur v hladilniku, zato izberemo tisti del hladilnika, ki je namenjen shranjevanju zelenjave. Cepičev ne hranimo skupaj s sadjem.

Za hrambo cepičev do cepljenja je primeren tudi zmerno vlažen pesek.  Pazimo, da cepiči ne zmrznejo in da temperatura ne bo previsoka. Idealno je, da jih do cepljenja shranjujemo pri temperaturi okrog 4ºC. Primerni prostori za skladiščenje so tudi rastlinjaki, kleti, vrtne lope in drugi neogrevani prostori.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Sadno drevje zaščitimo pred zajci, srnjadjo, mrazom in snegolomom

Zaščita pred zajci.

 

V kolikor ste pozabili na zaščito debel pred zajci, to čimprej storite. Za posamezna drevesa je najboljša zaščita mreža, ki jo še pred snegom pritrdite okoli debla.

Pregledati in popraviti je treba obstoječe ograje, ki služijo za zaščito pred divjadjo.

zaščita sadik pred mrazom

Ne pozabimo na zaščito pred mrazom.

 

Prav tako preglejte zimsko zaščito občutljivih sadnih vrst (kivi, kaki, figa, granatno jabolko) pred hujšim  mrazom. Po potrebi v suhem vremenu obnovimo še belež na deblih, katerega nanašamo pred koncem zime.

Za izolacijo pred mrazom uporabimo nenarezano slamo, koruznico ali zimsko kopreno.

ptičja krmilnica pozimi

Pozimi hranimo tudi ptice ©AdobeStock

 

Ptice pozimi redno hranite. Če zemljo prekriva snežna odeja je pticam omejen dostop do hrane. V vrtove zato postavimo ptičje krmilnice. Ptice bodo hvaležne tudi za lojne pogače, ki so v zimskem času pomemben vir energije. Izdelate lahko tudi ptičje valilnice.

V primeru, mokrega in težkega snega otresamo sneg z dreves. Težek sneg lahko poškoduje  rodni les. Poganjke grmičastega jagodičja povežemo z vrvico, da jih ne polomi sneg.

Pregledati je treba vrtno orodje (škarje, cepilni nož, žagica idr.), ga očistimo, nabrusimo, podmažemo in po potrebi zamenjamo. V primorju je lahko že v januarju čas za rez koščičastega sadnega drevja. Na celini pa počakamo na prvo rez februarja.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


16 komentarjev na “Kaj delamo na vrtu v mesecu januarju?

 1. Marija Kos

  Pozdravljeni,
  imam eno vprašanje, zanima me, čectudi cepiče češenj pripravimo v januarju?

  Hvala za odgovor in lep dan,

  Marija Kos

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,češnje raje cepite poleti s ploščično okulacijo. Načeloma pa se cepiči za spomladansko cepljenje nabirajo januarja in začetek februarja.

   Reply
 2. Viktorija

  Pozdravljeni
  Imam višnjo staro 5 let ki se je precej razrasla v višino in tudi v krošnjo.Zanima me ali jo lahko razredčim v krošnji in znižam višino Zanima me tudi gnojenje ker je bujna in škropljenje.
  Hvala za vaš odgovor

  Reply
 3. Marija

  Pozdravljeni,
  Želim vam veliko sreče in uspehov.
  Sedaj pa še vprašanje imam samoniklo drevesce citrusa. Verjetno je to potrebno cepiti. Na razpolago imam drevo pomaran če, limone in mandarin, še najraje bi imela sadiko “klementine”. Se da morda kupiti to pri vas? Pri nasvetih ste zelo pridni, za obalno področje pa skoraj nikoli ne omenjate ničesar. Primorci vam bomo hvaleženi.
  Lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Marija, če je citrus vzgojen iz semena, ga je priporočljivo cepiti, saj iz semen vzgojene rastline nimajo enakih lastnosti. Citrusi bodo ponovno na voljo spomladi predvidoma v marcu. Za obalno področje izrecno ne moremo dajati točnih nasvetov, ker imamo vzorčni vrt na celini od koder javljamo terminske nasvete. Načeloma se držite enakih navodil z izjemo upoštevanja podnebja in zemlje.

   Reply
 4. Marinka

  Pozdravljeni!
  Imamo nekaj starih sort dreves ( krivopecelj, mošancelj, bobovec, jesenska reneta,zlata pramena, kanada…) Vsi sadeži imajo več ali manj v strukturi mesa rjave pike, ki pa so ob užitju grenke. Posebej jih ima veliko krivopecelj. Prosim za nasvet s kakšnim gnojilom ali škropivom naj preprečim ta pojav?
  Lep pozdrav in vse dobro.

  Reply
 5. Štefan Lasnik

  Pozdravljeni,
  Imam dve vprašanji in sicer :
  a/ Ali lahko deblo marelice, ki je posajena na južni strani fasade za zaščito pred prehitrim odganjanjem v januarju pobelim z Jupolom, saj apnene barve nimam. Če ne, s kom jo lahko pobelim in
  b/ Ali lahko že v januarju preventivno poškropim marelico, rubinijo in lovorikovec z bakrenim pripravkom?
  Hvala in lp

  Reply
 6. Suzana

  Spoštovani, rada bi vas uprašala ali je mogoče tudi kivi cepiti? Namreč imam 2 kivija, ki sta se izkazala da sta oba moška. Stara sta 6 let. Kupljena sta bila kot moški in ženska. Sedaj me pa zanima ali je mogoče enega precepiti v žensko, da ne čakam toliko let prede zopet začne cveteti če bi kupila novo rastlino! Hvala

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, kivi običajno ne cepi, ker se razmnožuje s potaknjenci. Glede vašega primera predlagamo, da kontaktirate vašo najbližjo drevesnico, ki vam bo lahko pomagala pri omenjeni zadevi. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 7. Anica

  Pozdravljeni,
  Doma imam divjo višnjo staro cca 25 let, pri vinogradu pa pravo, cepljeno bolj debelo. A lahko in kako naj to divjo obrežem, da bi jo cepila s ta pravo, če ni prestara.
  Hvala in lep pozdravljeni
  Anica

  Reply
 8. Marta

  spoštovani!
  Ali mi lahko, prosim , odgovorite na sledeče vprašanje.
  Že tretje leto imam limono. Lani mi je pozimi najprej zacvetela, potem povsem odvrgla liste , čez leto se je lepo obrasla, vendar iz cvetov, ki so ostali (2 ali 3) ni bilo nič. Z enega se sicer začela razvijati limona, vendar je kmalu odpadla. Tudi letos se v tem času pripravlja na cvetenje. Ima veliko popkov. Kaj mi svetujete, da sedaj naredim. Limono imam na svetlem ne preveč toplem prostoru, ko se bo ogrelo bo pa zunaj. Najlepša hvala za odgovor!

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *