*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Moj vrt poln posebnosti 

Kliknite na video za ogled kratkega nasveta:

1. Izbral sem najboljšo sorto aronije

Posadil sem aronijo sorte „Nero“, ki jo odlikujejo debelejši plodovi velikosti več kot 1,2 cm, ter velika rodnost.

Aronija Nero

Aronija Nero

Sorta „Nero“ ima med vsemi sortami največjo vsebnost antioksidantov, ki pozitivno delujejo na organizem in zmanjšajo tegobe z boleznimi sodobnega časa. Črnoplodna aronija sorta „Nero“ zori konec avgusta. Plod je okrogel in debel.

Aronija krepi telo in pozitivno deluje na organizem. Z uživanjem plodov aronije, ki vsebujejo številne koristne snovi preprečujete, da bi se v telesu nabirale večje količine težkih kovin in snovi, ki povzročajo rakava obolenja. Odpravlja tudi številne druge tegobe sodobnega časa.

2. Poskrbel sem za dovolj veliko sadilno jamo

sadilna-jama

 

Izkopal sem sadilno jamo velikosti 40×40 cm. Odmeril 1m razdalje med sadikami. Pred sajenjem aronije sem zemljo globoko prekopal in dodal domač kompost in kupljeno organsko gnojilo.

Aronijo lahko gojimo tudi v večjih posodah in koritih. Podobno lahko sadimo tudi novejše sorte goji jagod, malin, sibirskih borovnic in ribeza, ki ne rastejo bujno. Pri sajenju aronije sibirskih borovnic in goji jagod izberemo posodo, ki je široka in visoka 60 cm in več.

  

 

3. Sadiki sem dodal gnojilo in dodatek proti žeji

mešanje gnojila in zelenih kock

Na dno sadilne jame sem dodal sadjarsko gnojilo. Sadjarsko gnojilo vsebuje več kalija, ki je koristen za plod. Gnojilo sem prekril s tanko plastjo zemlje, da gnojilo ni prišlo v direkten stik s koreninami.

Sibirsko borovnico, aronijo in goji jagode sadimo tako globoko kot so bile sajene v loncu, ko smo kupili sadiko. Ob robove sadilne jame sem dodal zelene kocke Urbanscape, ki sem jih zmešal z vrtno zemljo in organskim gnojilom. Tako sem poskrbel za manj zalivanja in ublažil spomladansko in poletno sušo.

Sadika, ki ji dodamo zelene kocke se bolje vraste, boljše razvije koreninski sistem in nadzemni del. Vsekakor se dodatek zelenih kock pozna tudi na pridelku, saj ima jagodičje največje potrebe po vodi v času zorenja plodov. Če se odločimo za večji nasad uporabimo zelene kosmiče Urbanscape.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kockah Urbanscape.

Skica 1: Gnojenje in sajenje jagodičja z uporabo zelenih kock

4. Posebne sorte malin z največjimi plodovi za najmljaše

Za najmlajše ljubitelje vrta sem posadil odlične maline, ki obrodijo najdebelejše, najdaljše in največje plodove. Posebnost teh plodov je, da ne počijo in se razletijo, tudi ko zreli odpadejo iz rozge.

Izbral sem sorto maline Radzijowa®, ki obrodi najdebelejše plodove v začetku junija in vse do sredine julija. Do konca avgusta se bomo sladkali s sorto Erika, ki je večkrat rodna. Do prvih zmrzali pa se bomo veselili obiranja malin s sorto Polana. Slednja ne potrebuje opore, zato sem preostanek sadik posadil tudi v lonec na balkonu.

Tabela 1: Posebne sorte malin

posebne-sorte-malin-tabela

5. Vrt sem zasadil z živo mejo iz gabra

Gaber

Gaber

Ker želim zavarovati trud v sadnem vrtu sem se odločil vrt obdati z gabrovo živo mejo. Gaber sem izbral zaradi dobre sposobnosti obraščanja po rezi. Lahko ga oblikujemo na poljubno višino. Pazimo pa že od samega začetka, da bomo živo mejo oblikovali v obliki črke A z odrezanim stožcem. Le tako bomo poskrbeli, da bo naša meja osvetljena do tal in v njej ne bodo nastajale luknje zaradi pomanjkanja svetlobe.

Za boljše obraščanje žive meje sem poskrbel tako, da sem v zemljo ob sajenju dodal zelene kocke Urbanscape v razmerju 1/5 (20 litrov zelenih kock/ 100 litrov zemlje).

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kosmičih Urbanscape.

6. Katere rastline so primerne za živo mejo?

Za srednje visoke vednozelene strižene meje (2-3m) je uporaben klek (Thuja occidentalis ´Brabant´). Sadimo dve sadike/m (dolžinski meter). Pravilno strižena je spodaj širša in zgoraj ožja. Obrašča se vedno samo iz zelenih delov, zato je pri striženju potrebna pazljivost.

Zelo lepa je živica iz tise. Uporabimo lahko tudi pušpan, pri katerem pazimo, da ga ne strižemo v sončnem vremenu, saj hitro porjavi. Primerni so tudi ozkolistni lovorikovci, fotinija, ognjeni trn in standardni liguster.

  

 

Če želimo živo mejo iz listopadnih drevnin izbiramo lahko še bukev, forzicijo, medvejko, sivko, graciozne okrasne trave, kot je kitajski miskant.

7. Zakaj sem uporabil zelene kocke in zelene kosmiče?

Zelene kocke Urbanscape na naraven način povečujejo sposobnost zadrževanja vode in omogočajo, da se ta v okolico sprošča postopoma. Omogočajo tudi rahljanje zemlje, zaradi česar rastline razvijajo močnejši in bolj razvejan koreninski sistem, s tem pa tudi lepši nadzemni del. Tako sem na povsem naraven način zagotovil boljšo rast in večjo zeleno maso rastlin.

Zelene kocke Urbanscape vežejo veliko količino vode in tako učinkovito zmanjšajo potrebo po zalivanju tudi do 50 %. V sušnih poletnih mesecih mi bodo rastline zagotovo hvaležne, zmanjšal pa bom tudi porabo vode za zalivanje.

Zelene kocke Urbanscape dodajamo tudi v sadilne jame ob sajenju sadnega drevja, grmovnic, trajnic in ostalih okrasnih rastlin. Vlakna zelenih kock vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo. V sušnih poletnih dneh vodo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša.

zelene-kocke

Posledično je manjša tudi potreba po zalivanju. Zelene kocke so okolju prijazne in naravnega izvora. Naravna sestava zelenih kock zagotavlja odlične pogoje za rast. Kocke so narejene iz vulkanskih kamnin, ki so v celoti naravnega izvora.

Zeleni kosmiči

Zeleni kosmiči

Na večjih površinah uporabimo zelene kosmiče Urbanscape. Zeleni kosmiči so ravno tako iz naravnih mineralnih vlaken in izboljšujejo vodno-zračni režim tal in s tem povečujejo sposobnost zadrževanja vode.

 

Zeleni svet priporoča:

Manjšo porabo vode za zalivanje omogočajo zelene kocke in zeleni kosmiči, ki jih ob sajenu zmešamo z zemljo. Rastline so nam tako zelo hvaležne v poletnih sušnih mesecih, ko je potreba po vodi največja.

Za manjše površine priporočamo uporabo zelenih kock Urbanscape, ki jih z zemljo zmešate v razmerju 1:5 (20 litrov zelenih kock/ 100 litrov zemlje).

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kockah Urbanscape (2 kg).

Na večjih površinah uporabmo zelene kosmiče Urbanscape, ki jih ročno ali strojno vdelajte v vrtna tla v razmerju 1:5 (90 litrov zelenih kosmičev / 450 litrov zemlje).

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kosmičih Urbanscape (15 kg).

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


6 komentarjev na “Moj vrt poln posebnosti 

 1. JOŽICA BEVK

  Lep pozdrav .Zanima me če lahko po pošti naročim eno malino radzijowa in aronijo nero.Tudi zelene kosmiče in konjski gnoj .Kupona pa ne morem natisnit ker nimam tiskalnika.Lep pozdrav pa hvala za odgovor . bevk

  Reply
 2. Majda Horvat

  rada bi nabavila eno emeriško borovnico, eno aronijo.
  Zanima me kakšne so po okusu maline, ki rodijo celo leto. Kakšno mi vi priporočate?
  Rada bi pa tudi dobro goji jagodo. Sedanja mi amo cveti in nima nobenih plodov.
  Ali vi lahko dobavite in kako je možno plačati?
  Lep pozdrav,
  Majda

  Reply
 3. Alojz

  Imam ciprese,niso storzaste,navadne,rezal sem jih vsako leto a zleda premalo,zato so odznotraj krosnje suhe,zdaj me pa zanima,(vsaj nekje sem prebral),da sa jih lahko poreze eno stran na cepe,drugo pa drugo leto,me zamima kaj vi svetujete.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *