*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Učinkovito nad polže in plevele

Kliknite na video in si oglejte učinkovit spopad s polži in pleveli:

KLIKNITE TUKAJ za Ferramol®, učinkovito vabo proti polžem.
KLIKNITE TUKAJ za Finalsan® AF Plus Brez plevela, sredstvo za hitro in učinkovito zatiranje trdovratnega plevela na tlakih in dvoriščih.

Polže zatiramo na ekološki način

Mladi polži in poškodbe na solati.

V Sloveniji imamo na vrtovih velike težave s polži. Poleg strun je ta škodljivec največja grožnja vsem vrtičkarjem. V primeru prerazmnožitve vam lahko povsem uničijo pridelek solate, fižola, zelja, cvetače in ostalih vrtnin.

Med okrasnimi rastlinami obožujejo hoste, ostrožnike, zelo jim ustrezajo tudi ostale rastline, kot so jagode in maline.

Po deževnem obdobju aprila in maja se polži močno razmnožijo, zato je potrebno zatiranje, v nasprotnem primeru bomo imeli velike izgube pridelka. Z ohranjanjem naravnih sovražnikov, uporabo pregrad, pospravljanje vrta in učinkovite vabe za zatiranje polžev bomo v boju s polži zagotovo uspešni.

Naravni sovražniki polžev

Uporabljajmo samo ekološko sprejemljive rešitve v boju s polži. Predvsem pa pazimo, da z nevarnimi pripravki ne ogrožamo ljudi in živali. Proti polžem si lahko pomagamo tudi z naravnimi sovražniki (jež, belouška, slepec, krastača). Celo krt in kos včasih pojesta kakšnega polža, čeprav jima tako kot ostalim naravnim sovražnikom ne gre ravno v slast.

Na kmetijah so zelo uporabne indijske tekačice, ki jih uvrščamo med race in pojejo samo polže, zelenjavo pa pustijo pri miru.

Fizične prepreke so zelo učinkovite

Učinkovita obramba pred polži so tudi razne fizične pregrade, kot so goste mreže proti ptičem, ki hkrati onemogočajo, da bi polži lezli na gredice od drugod.

Polže, ki prilezejo iz zemlje, pa bomo najlažje zatrli z enakomerno raztroseno vabo proti polžem na osnovi železovega III fosfata. Na robove visokih gred lahko pritrdimo bakrene ali pocinkane žlebove, ki jih obrnemo navzdol. Bakrenih žlebov polži ne bodo prelezli.

Nad polže nikoli s soljo

Soli ne trosimo po vrtu.

Soli v zelenjavnem vrtu ne uporabljamo saj ta zelo negativno vpliva ne mikroorganizme v tleh, ravno tako kot apno.

Polži, ki na vrtu prečkajo področje s soljo, najprej odložijo vsa jajčeca in se razmnožijo, kar vsekakor ni dobro. Običajno se polž, ki prečka področje s soljo močno slini, skrije in ponavadi ne pogine.

Izbira primerne vabe za zatiranje polžev

Vaba za polže na osnovi železovega III fosfata (Ferramol)

V domačem vrtu pazimo, da uporabljamo vabe proti polžem, ki niso strupene za okolje, živali in ljudi. Pri izbiri vab proti polžem izberite vabo, ki je dovoljena za uporabo v ekološki pridelavi, je učinkovita in deluje na prebavila polžev.

Takšna je vaba na osnovi železovega III fosfata (Ferramol), v obliki drobne zrnine. Odlikuje jo tudi večja obstojnost v času obilnih padavin, tako je njena učinkovitost še dodatno podaljšana. Vaba je brez varnostne čakalne dobe – karence, kar pomeni, da bomo pridelek lahko uživali takoj po raztrosu vabe.

KLIKNITE TUKAJ za Ferramol®, učinkovito vabo proti polžem.

Pravilen odmerek učinkovite vabe proti polžem

Vaba proti polžem v obliki zrnine na osnovi železovega III fosfata (Ferramol).  Ena čajna žlica zadošča za 1 m² površine.

 

Vaba proti polžem je že pripravljena za takojšnjo uporabo. Za raztros vabe na 1 m² potrebujemo 5 g zrnc, ali eno srednje polno čajno žličko na 1 m² površine.

V času pojavljanja polžev zadošča, če raztros vabe ponovimo 4 krat v sezoni. Vabo za zatiranje polžev enakomerno potresemo po celotni površini. Trosimo v večernem času, ko so polži najbolj aktivni. Vabo raztresemo takoj, ko se pojavijo prvi znaki prisotnosti polžev.

V primeru večjega pojava polžev je smiselno sredstvo potrositi tudi po sosednjih površinah (trata, grmovje, kompostniki, tople grede, plastenjaki, tuneli, zastirke,…) in ostalih vlažnih površin kamor bi se polži lahko umaknili.

Površine z velikimi razpokami v zemlji je potrebno pred nanosom sredstva zravnati, da se prepreči izguba sredstva v razpokah.

Način delovanja vabe za zatiranje polžev

Po zaužitju vabe v obliki zrnine na osnovi železovega III fosfata se polž najprej preneha hraniti in povzročati škodo, nato se zavleče v zemljo ali na odmaknjeno lokacijo, kjer v nekaj dneh pogine.

Raztresena vaba proti polžem v zelenjavnem vrtu.

Enakomeren raztros vabe proti polžem v okrasnem vrtu.

Morebitni ostanki vabe proti polžem se naravno razgradijo. Ostane le železo, ki pa ga rastline porabijo za lasten razvoj.

Vabo uporabljamo v zelenjavnem, sadnem in okrasnem vrtu

Polž lazar (Arion vulgaris).

Vabo za zatiranje polžev se uporablja kot kontaktni limacid v obliki gotove vabe, ki se uporablja v okolici okrasnih rastlin, vrtnin, zelišč, krompirja in sadnih rastlin za zmanjševanje številnosti populacije polžev lazarjev (Arion sp.) in slinarjev (Deroceras sp.) na prostem (vrtovi) in v zaščitenih prostorih (tuneli, rastlinjaki).

Polž lazar prizadane tudi okrasne rastline, primer poškodbe na hostah.

KLIKNITE TUKAJ za Ferramol®, učinkovito vabo proti polžem.

Naravna rešitev proti plevelom med tlakovci in dvorišču

Trava med tlakovci.

Zelo trdovratni so koreninski in semenski pleveli med tlakovanimi površinami, robniki in na peščenih površinah (poti, dvorišča). Izkoreninjanje plevelov na omenjenih površinah je učinkovito in trajno z uporabo sredstva na osnovi pelargonske kisline, ki se nahaja tudi v naravi.

  

Uporabimo že pripravljeno sredstvo v razpršilki. Po poškropljeni površini lahko hodimo takoj, ko se sredstvo posuši, enako velja za živali.

KLIKNITE TUKAJ za Finalsan® AF Plus Brez plevela, sredstvo za hitro in učinkovito zatiranje trdovratnega plevela na tlakih in dvoriščih.

Učinkovito sredstvo proti plevelu deluje na koreninski sistem

Sredstvo za zatiranje plevela na osnovi pelargonske kisline (Finalsan).

Sredstvo na osnovi pelargonske kisline deluje tudi pri nižjih temperaturah, rezultati pa so vidni že v nekaj urah.

Učinkovina deluje na koreninski sistem, kar je zelo pomembno, če so peščene in tlakovane površine preraščene z koreninskimi pleveli, kot so slak, osat in regrat. Korenine med tlakovci ročno ne moremo nikoli v celoti izpuliti.

Z uporabo sredstva na osnovi pelargonske kisline bomo učinkovito uničili tudi nedostopne korenine.

Kako uporabimo sredstvo na osnovi pelargonske kisline?

Plevel pred nanosom sredstva za zatiranje plevela na osnovi pelargonske kisline (Finalsan AF Plus).

3 ure po nanosu sredstva za zatiranje plevela na osnovi pelargonske kisline (Finalsan AF Plus).

Plevel 3 dni po nanosu sredstva za zatiranje plevela na osnovi pelargonske kisline (Finalsan).

Sredstvo na osnovi pelargonske kisline je kontaktni neselektivni herbicid, zato ga uporabljamo izključno na tlakovanih, betonskih in peščenih površinah. Ob nanusu na listno površino uniči vsako rastlino.

Preprečiti je treba nanos učinkovine na vse zelene dele gojenih rastlin (okrasne rastline, vrtna trate, vrtnine, jagodičje,…).

Za boljši učinek sredstva mora biti rastlina suha vsaj 12 ur. Rastline, ki jih tretiramo, pa je potrebno dobro omočiti. Po potrebi tretiranje ponovimo v 30 do 60 dnevnem razmaku. Na 1 m² površine porabimo 100 ml odmerka.

Pelargonska kislina, kot aktivna snov prodre v rastlinsko tkivo in prekine fiziološke procese. Učinki so tako vidni že po 24 urah v obliki nekroz.

Učinkovito zatiramo tudi mahove in alge

Mah na kamniti površini.

Sredstvo na osnovi pelargonske kisline učinkovito zatira tudi mah in alge na betonskih, tlakovanih in peščenih površinah ali zemlji. Sredstvo ne pušča rjavih madežev, kot ostala sredstva proti mahu. Obloge alg in mahov na površini zemlje motijo rastline, ter otežujejo izmenjavo zraka in vode v zemlji.

Pri sajenju in klitju semen lahko prerastejo in zadušijo mlade kalčke. Mahovi nudijo tudi ugodne pogoje za razvoj šotnih mušic.

Pleveli na gredicah in v sadovnjaku

Na gredicah v zelenjavnem vrtu sezonske semenske plevele najlažje zatiramo z rednim okopavanjem z motiko ali ročnim kultivatorjem (trizobom) uporabimo tudi namenske plevelnike z rezilom. Enako ravnamo v območju pod krošnjami v vrstah dreves.

Koreninske plevele, kot so: regrat, osat, slak, regačica in plazeča zlatica slabimo z zatrgavanjem nadzemnih delov (slak, osat) ali izkopavanjem v celoti s korenino (regrat, zlatica).

Pri nanosu sredstva na osnovi pelargonske kisline pazimo, da ga ne zanašamo na zelenjavo in sadje. Če želite odstraniti trdovratne plevele na vrtnih poteh, tlakovanih površinah, je treba zaščititi ostale rastline na gredici, da se sredstvo ne zanaša na solato, paradižnik, kumare jagode in ostale vrtne rastline.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si dober, domač pridelek solate, fižola in ostalih vrtnin brez polžev. KLIKNITE TUKAJ za Ferramol®, učinkovito vabo proti polžem.

Poskrbite za lepa dvorišča, poti in robnike. Hitro in učinkovita na naraven način zatrute trdovratne koreninske in semenske plevele. KLIKNITE TUKAJ za Finalsan® AF Plus Brez plevela, sredstvo za hitro in učinkovito zatiranje trdovratnega plevela na tlakih in dvoriščih.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


9 komentarjev na “Učinkovito nad polže in plevele

 1. Majda

  Feramol za odganjanje polžev je PREGREŠNO draga stvar! Zakaj?
  Morali bi strmeti za tem, da je ceneje, da bi ljudje lažje kupili in bolj
  učinkovito zatirali te požrešne polže.

  Sicer pa hvala za ODLIČNE nasvete in da se trudite za nas.
  Pozdravček – Majda z brega Pivola

  Odgovori
  • Janez

   Majda, polkilske pakunge se ne splača kupovat, ker je kilska samo malenkost dražja.
   Pa počaka v vrečki za naslednje leto, če je treba.

   Sicer pa je pivo v malih lončkih zakopanih v zemljo (lahko do recimo tretine razredčeno z vodo), zelo učinkovito.
   Pa še polž se ne matra nekaj dni, da pogine.

   Odgovori
 2. francka

  Pozdravljeni, ali je to sredstvo prosti polžem primerno tudi proti bramorjem? Povsod svetujejo samo lončke zakopane v zemljo, vendar jih je preveč in tudi površina je prevelika. Ali obstaja kakšno sredstevo proti tem škodljivcem. Soseda npr. okoli zelenjave poliva namočen kurji gnoj. Pravi, da jim to smrdi in odganja. Ali je možno?

  Hvala za odgovor

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.