Kaj sejemo in sadimo v mesecu marcu?

V marcu sejemo in sadimo solato

spomladanska solata

Solata in redkvica

Solato v vrt sejemo za česnom in čebulčkom, pred solato sejemo tudi bob in vrtni grah. Če bo vreme ugodno prve sadike solate presajamo že v mesecu marcu.

Solato lahko že konec januarja ali februarja sejete direktno v tople grede, meseca februarja in marca  pa tudi v neogrevane rastlinjake.

S setvijo solate v vrt pričnemo, ko so tla  tudi ponoči ogreta na 5 °C, to pa se zgodi v mesecu marcu. Podatki o temperaturi tal so javno dostopni na meto.si-temperature in stanje tal. Med solato običajno sejemo redkvico, lahko poizkusite tudi z rukolo ali vrtno krešo.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Ne pozabimo na zgodnje zelje, cvetačo, brokoli, grah, bob, česen in čebulo

Spomladanski česen sadite spomladi (februar, marec), kot prvo vrtino v vrtu in to takoj, ko je zemlja primerna za obdelavo. Tudi sadike zgodnje zelenjave (zgodnje zelje, cvetača, brokoli) v vrt presajamo takoj, ko bo vreme v marcu primerno za prva vrtnarska opravila.

Razstročkan česenNe pozabimo tudi na sajenje čebulčka, setev graha in boba. Grah sejemo zgodaj spomladi, pred setvijo čez noč namočite v topli vodi ali kamiličnem čaju, ki tudi nekoliko razkuži seme. Priporočamo, da s setvijo graha pohitite saj obožuje hladna tla. Grah nizkih sort posejte čim prej spomladi (začetek marca), tako boste imeli hitrejši pridelek.

vrtne karte

V marcu sejemo tudi za sadike paradižnika

Nasvet za setev sadik paradižnika je podan za osrednjo Slovenijo. Termin setve za sadike načrtujte tako, da ga v vrt posadite v sredini maja in nič prej. Saj nas skoraj vsako leto presenetijo majske ohladitve, ki sadiko ovirajo pri razvoju. Sadika paradižnika se razvija 60 do 70 dni.

sadike-paradiznika

V osrednji Sloveniji je tako treba opraviti setev v prvi polovici marca. Konec februarja ali v začetku marca sejemo tudi za sadike paprike in jajčevca. Papriko in jajčevec največkrat sejemo v multi plošče ali v setvenico. Če paradižnik sadite v rastlinjak konec aprila, setev za sadike opravite v začetku marca. Čas setve za sadike je odvisen tudi od nadmorske višine in podnebja.

Optimalna temperatura za dober razvoj sadike

Temperatura v prostoru naj z razvojem sadike pada, zato je treba zagotoviti primeren temperaturni režim. Če je temperatura previsoka in sadika slabo osvetljena bo sadika vzdolžena. Po domače pravimo, da sadika »podivja«. Če vam sadike »podivjajo« jim je treba zagotoviti nekoliko nižjo temperaturo in izboljšati osvetlitev.

Sadike spomladi utrjujemo v toplih gredah, rastlinjakih, tunelih ter vetrolovih, da imajo zadosti svetlobe in se ne potegnejo.

Sadike spomladi utrjujemo v toplih gredah, rastlinjakih, tunelih ter vetrolovih, da imajo zadosti svetlobe in se ne potegnejo.

Tabela 1: Optimalna temperatura za vzgojo sadik zelenjave glede na vrsto zelenjave

Optimalna-temperatura-sadike prenesi tabelo PDF

Kaj se dogaja v rastlinjaku?

Rastlinjak je lahko poln zimskega pridelka. Pozimi v rastlinjakih odlično uspevajo motovilec, špinača, blitva, rukola, mlada čebula, peteršilj, ter številna zelišča in dišavnice, ki jih uporabljamo v kuhinji.

Pridelek motovilca

V januarju in februarju ste že lahko sejali  prvo zimsko solato, grah in bob in čez setve namestili dodaten tunel. Ker solato sejemo v mesečnih presledkih, jo v rastlinjak sejemo ali sadimo tudi meseca marca. Pri tem ne gnojimo preveč, da ne bo vsebovala preveč škodljivih nitratov.

Za hitrejši pridelek sadite sadike solate v mešanih posevkih z vrtno krešo, rukolo ali redkvico. V mesecu marcu naj rastlinjak ne bo prazen, saj v njem zelo zgodaj pridelamo prvo solato, redkvico, motovilec, režemo rukolo, blitvo, peteršilj, pulimo mlado čebulo, poberemo prvi grah in ostale zgodnje vrtnine.

V spomladanskem času si s pomočjo rastlinjaka lahko vzgojite domače sadike vrtnin. Pri vzgoji vtnin je sicer potrebno nekoliko več znanja, ampak vredno je poizkusiti.

Zeleni svet priporoča:

S kratkimi nasveti skrbimo za samooskrbo v domačem vrtu, balkonu in terasi. Če so vam naši nasveti všeč, jih posredujte še prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni clanek Aronija

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


4 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v mesecu marcu?

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   pelargonije lahko v mesecu marcu, ko se bodo počasi prebudile presadite v balkonsko zemljo. Razrahljajte in porežite po možnosti nagnite korenine in postavite pelargonije na svetlobo, ko bo dovolj toplo nad 10 C jih lahko počasi prestavite ven.

   Lep pozdrav!

   Odgovori
 1. neta

  Nikjer nisem zasledila razlage, kaj točno pomeni ‘takoj, ko je zemlja primerna za obdelavo’. Se to nanaša na sneg, temperaturo,…

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Nanaša se na temperaturo in ta naj bo za prve zelenjadnice nad 5 C. Kapusnice in solate, bob, česen, grah sejemo takoj ko je zemlja segreta nad mejo in ni mokra. Zemlja se ne sme lepiti na orodje ali čevlje. Pokrijemo setve in sadike z kopreno, da vzdržujemo nekaj več toplote.

   Lep pozdrav!

   Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.