Kaj delamo v vrtu januarja?

V januarju načrtujemo EKO zelenjavni vrt

Pri načrtovanju EKO zelenjavnega vrta vam bodo v veliko pomoč Vrtne karte®. Vrt najlažje načrtujete tako, da izberete vrtnine, ki jih boste gojili v tekočem letu, jih razporedite s pomočjo vrtnih kart na poljine in razporedite glede na dobre in slabe sosede. To naredimo tako, da  skupaj ne kombiniramo kart v enaki barvi.

Več o načrtovanju z vrtnimi kartami v spodnjem video nasvetu:

Zakaj so nekatere rastline dobre ali slabe?

KLIKNITE TUKAJ za naročilo vrtnih kart.
Za pomoč pri naročilu nas lahko pokličete na 031 848 038.

Načrt vrta, ki ste ga pripravili z vrtnimi kartami prenesete na list papirja in spomladi začnete s setvami in sajenjem. Načrtovanje se vsekakor obrestuje, rastline bodo bolj zdrave, pridelek pa večji.

Z vrtnimi kartami je načrtovanje enostavno.

Ne pozabimo preveriti semena

Seme, ki je starejše od pet let zavržemo. Za starejše seme je priporočljivo narediti kalilni test. Kalilni test naredimo tako, da na mokro papirnato brisačo, ki jo večkrat prepognemo položimo semena in počakamo, da kalijo. Papirnato brisačo smo položili na podstavek, ki ga ovijemo s prozorno folijo, da se prehitro ne izsuši.

kalilni test

Pred uporabo semena naredite kalilni test.

Če seme dobro in hitro kali ga uporabimo. V primeru slabše, počasne, neenakomerne kalitve ga je smiselno zavreči, saj so na prostem v naravi še slabši pogoji za kalitev kot v toplem zavetrju stanovanja.

Kaj pobiramo na zelenjavnem vrtu v januarju?

Če zima ni prehuda lahko glavnati ohrovt pobiramo tudi januarja. Prav tako brstični ohrovt, ki ga praviloma pospravimo do konca januarja. Na prostem lahko ob ugodnih razmerah prezimi tudi listnati ohrovt.

V toplih zimah je dostopen tudi motovilec in rukola. Na vrtu je prisoten tudi radič. Prezimne sorte radičev lahko ob primernem vremenu izkopljete in silite v toplih prostorih. Pobiramo tudi por, ki je odličen za zdravje.

Rastlinjak je v januarju poln življenja

V rastlinjaku do januarja ali februarja brez težav prezimite vse vrste radičev in številne druge vrtnine. V zimskem času v rastlinjaku uspeva zimska solata, motovilec, blitva in špinača. V rastlinjaku se podaljša življenjska doba tudi radiču, zelju, kitajskemu zelju, glavnatemu ohrovtu, ki ste ga z vrta lahko prestavili v rastlinjak. Slednji lahko prezimi tudi na prostem.

Rastlinjak zagotavlja celoletno samooskrbo.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo in predstavitev knjige Rastlinjaki na vrtu.
Za pomoč pri nakupu nas  lahko kontaktirate tudi na 031 848 038.

Kaj lahko sejemo in sadimo v rastlinjaku?

V začetku januarja že lahko posadite prve sadike letnih solat, če jih lahko kje kupite, prav tako lahko posejete grah, bob, rukolo, zimski portulak, blitvo in peteršilj.

Na prazna mesta lahko sadimo in sejemo že januarja.

 

Tudi stoletno čebulo lahko posejete za sadike v rastlinjaku in jih kasneje presadite na prosto. Če je zmanjkalo motovilca ga lahko sejete ponovno. Predlagamo, da ga sejete v multiplošče in do vznika hranite v hladnem vetrolovu, potem ga premaknete v neogrevan rastlinjak. Sadike ob primerni velikosti presadite v vrste.

Posadite lahko tudi česen in čebulo, ki ju boste uporabljali ob prvih solatah. Glede setev in sajenja v neogrevani rastlinjak se odločite sami. V večjem rastlinjaku lahko sadike zaščitite z dodatnim tunelom. Če podnevi ni sonca, je v neogrevanem rastlinjaku hitro enako hladno kot zunaj. Manjši kot je rastlinjak, hitreje se ohladi. Tople dneve izkoristite in prostor v rastlinjaku prezračite.

Zasipnica je najbolj dostopna v rastlinjaku

V rastlinjaku zasipnice ne pokriva sneg, tudi zemlja ob deževju ni tako mokra kot na prostem. Tako do vrtnin pridemo dosti lažje kot v zasipnici na prostem. Korenje, kolerabo, repo, črno redkev in rdečo peso po potrebi pobiramo in sproti porabimo pri pripravi različnih jedi.

Kako vrtnarimo v topli gredi, visokih gredah in gomilah?

V topli gredi lahko januarja prezimimo endivijo, radič, zelje in ostale prezimno manj občutljive vrtnine. V toplih gredah prezimi tudi špinača in motovilec. Pozimi so tople grede odlična zasipnica za katero ni treba kopati jame.

Tople grede bodo zelo prav prišle vsem, ki želijo pridelati lastno seme zelja. V tople grede lahko še dogo v zimo sejemo zimski portulak, azijsko listno zelenjavno, rukolo.

Visoka greda v januarju počiva.

 

Na visokih gredah in gomilah ni dela, saj morajo počivati. Ne prekopavamo, sejemo in sadimo, da ohranimo kompost in mikroorganizme čez zimo. Greda mora biti pokrita z naravno prekrivko.

Cepiče za spomladansko cepljenje nabiramo konec januarja

Nabrani cepiči.

 

V mesecu aprilu, bo čas za spomladansko cepljenje sadnega drevja. Cepiče pa pričnemo nabirati konec januarja v času mirovanja sadnega drevja.

Za pripravo cepičev odberemo enoletne, dozorele poganjke debeline najmanj svinčnika iz sončne strani krošnje.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo knjige Gojenje in rez sadnih rastlin.
Za pomoč pri nakupu nas  lahko kontaktirate tudi na 031 848 038.

Cepiče shranjujemo v domačem hladilniku zavite v vlažen papir. Paziti moramo, da ne pride do poškodb cepičev zaradi prenizkih temperatur v hladilniku, zato izberemo tisti del hladilnika, ki je namenjen shranjevanju zelenjave. Cepičev ne hranimo skupaj s sadjem.

Za hrambo cepičev do cepljenja je primeren tudi zmerno vlažen pesek.  Pazimo, da cepiči ne zmrznejo in da temperatura ne bo previsoka. Idealno je, da jih do cepljenja shranjujemo pri temperaturi okrog 4ºC. Primerni prostori za skladiščenje so tudi rastlinjaki, kleti, vrtne lope in drugi neogrevani prostori.

Sadno drevje zaščitimo pred zajci, srnjadjo, mrazom in snegolomom

Zaščita pred zajci.

 

V kolikor ste pozabili na zaščito debel pred zajci, to čimprej storite. Za posamezna drevesa je najboljša zaščita mreža, ki jo še pred snegom pritrdite okoli debla.

Pregledati in popraviti je treba obstoječe ograje, ki služijo za zaščito pred divjadjo.

zaščita sadik pred mrazom

Ne pozabimo na zaščito pred mrazom.

 

Prav tako preglejte zimsko zaščito občutljivih sadnih vrst (kivi, kaki, figa, granatno jabolko) pred hujšim  mrazom. Po potrebi v suhem vremenu obnovimo še belež na deblih, katerega nanašamo pred koncem zime.

Za izolacijo pred mrazom uporabimo nenarezano slamo, koruznico ali zimsko kopreno.

Pozimi hranimo tudi ptice.

 

Ptice pozimi redno hranite. Če zemljo prekriva snežna odeja je pticam omejen dostop do hrane. V vrtove zato postavimo ptičje krmilnice. Ptice bodo hvaležne tudi za lojne pogače, ki so v zimskem času pomemben vir energije. Izdelate lahko tudi ptičje valilnice.

V primeru, mokrega in težkega snega otresamo sneg z dreves. Težek sneg lahko poškoduje  rodni les. Poganjke grmičastega jagodičja povežemo z vrvico, da jih ne polomi sneg.

 

Pregledati je treba vrtno orodje (škarje, cepilni nož, žagica idr.), ga očistimo, nabrusimo, podmažemo in po potrebi zamenjamo. V primorju je lahko že v januarju čas za rez koščičastega sadnega drevja. Na celini pa počakamo na prvo rez februarja.

Zeleni svet priporoča:

Vrtne karte vam bodo olajšale načrtovanje EKO zelenjavnega vrta. Za lažje delo v rastlinjaku priporočamo knjigo Rastlinjaki v vrtu. V sadnem vrtu pa bo zelo uporabna knjiga Gojenje in rez sadnih rastlin.

vrtne karte

Vrtne karte.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo vrtnih kart (zelo priporočamo).

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo knjige Rastlinjaki na vrtu.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo knjige Gojenje in rez sadnih rastlin.
Za ogled in nakup knjige Zelenjavni vrt KLIKNITE TUKAJ.

Za ogled vseh knjig za sadni vrt  KLIKNITE TUKAJ.

© Zeleni svet

natisni članek

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.